Vidámpark

2023.05.14. 09:21

Megnéztük magunknak: Európa leghatalmasabb fa hullámvasútja 60 méterről zuhan a mélybe

Már a belépő stílusos: kap egy koronát a gólyalábon járó királytól és királynétől, aki „energiaország” földjére lép. Zatorig kell utazni mindezért, Budapesttől csaknem 380 kilométert. A látványvilág, a park és a hinták, akár Amerikában lennénk.

W. Zs.

Talán, ha jobban felkészülünk a lengyelországi vidámpark adottságaira, akkor jobban beosztjuk a rendelkezésre álló időt és megelőzzük a fejvesztő rohanást. EnergyLandia világa hamar beszippantott. Semmi túlzás nincs benne: 20 percenként másik hintán találtuk magunkat. A családok nagyon hamar megkedvelték a parkot, hiszen csaknem 1,5 kilométeren át, négy tematikus területen kínálnak szórakozást. Van vízipark, családi és az extrém hinták, ahova csak a legbátrabbak térnek be. Ahol a sebességben nincs határ, ahol törött telefonokból kiállítást rendeztek és ahol a rémisztő sikolyok inkább elveszik, mintsem meghozzák a kedvet. Menet közben már egészen mást tapasztalni. Olyan energiatöbbletet kapni, ami hajt tovább...

Minden korosztály megtalálja a magának való szórakozást
Fotó: W. Zs. / Forrás: 24 Óra

Kétségkívül a Zadra a park egyik fénypontja. Azt hinnénk, hogy a hatalmas, fából készült hullámvasút az egyik legidősebb bútordarab a parkban, de nem. Három évvel ezelőtt adták át a világ leghatalmasabbját, magyarul a Szilánkot. Megközelítve az óriást, cseppnyi izgalom fogja el az embert: jól hallani a sikolyokat, ami inkább rémisztő mintsem örömmámort idéz. Mindent hallani: a „nem is volt ez olyan borzasztó”-tól az „azt hittem, beszarok”-on át az „úristen, tényleg nem haltam meg?”-ig. Aztán olvasni a paramétereket: 60 méter a legmagasabb pontja, a sebessége is hozza az elvárt számokat. A fedélzeten ülő 24 utas csaknem 121 kilométert halad óránként.

A második legnépszerűbb installáció a 4,8 g-s csúcsfordulást produkáló Hyperion a bejáratnál. Ezzel kezd a rutintalan. A hullámvasúthoz szigorúbb ellenőrzési pontokon kell átsétálni mint egy repülőtéren. Minden szúró-vágó eszközt és fémet ildomos levenni a kapu előtt és kis kabinokban hagyni. A felvezető sínpályán elég idő jut végiggondolni az eddigi életet, esetleg végrendelkezni, mert bizony Európa legmagasabb hullámvasútja 77 méterre a földtől elkezd ereszkedni. És nem is akárhogyan, rögvest egy alagútban kezdődik a nagy kaland.

Bizony, egészen odáig is felmegy az egyik hullámvasút
Fotó: W. Zs. / Forrás:  24 Óra

A Mayan is szerzett néhány gyomorforgató pillanatot. Szó szerint, ugyanis fejjel lefelé szálltak az utasok a felülről függesztett hintán. Később úgy érezhetjük magunkat, akár egy centrifugában. Először balra, aztán meg jobbra pörögve haladunk a pályán. A táj szépsége sokszor elmaradt. A lehunyt szem sokat segített egy-két rázós helyzetben. A táj szépsége így elmaradt, de az érzés átjött. A szervek pont ellentétesen lógtak, mint ahogy megszokták, de hála istennek cseppet sem bánták.

A környezet az óriáskerékről gyönyörű. Semmi izgalom, inkább nyugalom vár. Felettébb jó érzéssel töltött el, hogy percekig biztonságban volt a napszemüveg. Nem kellett kabinba zárni. Még a moziban is közeli viszonyt ápolt a földdel, miután a fotel hirtelen elindult. A vízi hullámvasút és a vadvízi evezést imitáló hordószerű kabinok is gondoskodtak a felüdülésről. Jól esett beülni, gyönyörködni a látványos tűzzsonglőrök bemutatójában. Sárkánytojások és sárkányhinták uralják a park egy részét, de a plüss tini nindzsa teknőc, az oroszlán és a nyuszi is feltűnt  és szívesen összeálltak egy fotó erejéig. Mint utóbb kiderült nem véletlenül, mert a záróra előtt közös énekléssel és táncolással búcsúztak a látogatóktól.

Kijelzők mutatják a várakozási időt
A programszervezéskor hamar kiderült, hogy nincs is olyan sok hullámvasút Európában, amely tudná az átfordulós trükköt. Még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy a lengyelek alig kilenc éve, kissé bizarr módon Auschwitz mellett, a közeli szlovák-cseh-német hármashatártól nem messze megnyitották EnergyLandiát. Jelenleg 18 hullámvasút működik a parkban, de induláskor még itt sem volt lehetőség a fejjel lefelé száguldásra.
A sorban állás nem is rettenet a hatalmas, 35 hektáros parkban, amely tavaly 1,8 millió látogatót fogadott és szezonban nagyjából mindig tele van. A vidámpark működése elképesztően jól szervezett, nagy kijelzőkön lehet követni, hogy melyik attrakcióra épp hány perc a várakozási idő. A legnagyobb érték, amit láttunk, 20 perces sorban állás volt. A sorok úgy kanyarodnak, hogy a vendégek oda is, vissza is elmennek egy sor, vonalkódos csuklópánttal elektronikusan nyitható szekrény mellett. Ebbe lehet betenni a táskát, vizet, mobilt, szemüveget, majd ezeket a menet után a túloldali ajtó nyitásával újra felvehetjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában