Érettségi

2023.05.08. 17:30

Magyarral kezdődtek az idei érettségik, a legtöbben középszintű vizsgát tettek +fotók, videó

A mai nappal kezdetét vette a 2023-as érettségi vizsgasorozat.

Kemma.hu

Fehér blúzba, fekete szoknyába öltözött lányok és sötét öltönyös fiúk adták egymásnak a kilincset hétfő reggel a Tatai Református Gimnázium kapuján. Sok diákot a szülei, autóval vittek az iskolához, hogy még egy utolsó öleléssel, puszival, bátorító kézfogással engedjék útjukra őket. A végzős diákok ugyanis a magyar nyelv és irodalom érettségire érkeztek, ez az idei vizsgasorozat első megmérettetése. A diákok inkább izgatottnak tűntek, mint idegesnek, jókedvűen beszélgettek egymással a kezdés előtt. 

A csapat először az aulában gyülekezet, ahol egy áhítattal indult a magyar érettségi napja. Szabó Elődné, Melinda az iskolalelkész, vallástanára elmondta, hogy minden reggel közös imával kezdik az iskolában a napot, most sem maradhatott el az ének és az ima. A refiben egyébként idén összesen 86 végzős érettségizik, az iskolában azonban csak azok írják meg, akik középszintű vizsgát tesznek. Akik pedig emeltszintű érettségi vizsgát tesznek, azok három különböző tatabányai gimnáziumban lettek elosztva.

Váradi Lili
A Tatai Református Gimnázium diákja középszintű vizsgát tett magyarból. A végzős diáklányt még a kezdés előtt árulta el, hogy nem stresszelt a vizsga előtt. Bár az utóbbi hetekben többet tanult, de az utolsó napokban már ki sem nyitotta a könyveit. Úgy gondolta, hogy ha az elmúlt 12 év megadta az alaptudását ahhoz, hogy sikerrel vegye az akadályt.

Az Oktatas.hu tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 72 ezer 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló tett vizsgát. A következő napon matematikából középszinten 70 ezer 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek. Május 10-én történelemből középszinten 68 ezer 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 11-én angol nyelvből középszinten 45 ezer 864-en, emelt szinten 18 ezer 848-en; május 12-én német nyelvből középszinten 11 ezer 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 7. és 14., a középszintű szóbelik június 19. és 30. között lesznek.

Szendery Gábor 
A tatabányai Árpád gimnázium tanulója, középszintű vizsgát tett hétfőn. Bevallotta, hogy még hajnalban is tanult, mert úgy érezte, hogy az elmúlt hetekben nem készült eleget a magyar érettségire. A vizsga után azonban már úgy gondolta, hogy végső soron mindenre felkészítették őket az iskolában, amit kértek a feladatokban, így könnyű volt a vizsga.

A vizsgaidőszakban egyébként összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 ezer 785 ilyen vizsgát tesznek majd (az összes megmérettetés 87 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek (a vizsgák több mint 2 százaléka). Az előrehozott vizsgák száma 27 ezer 121 (a vizsgák közel 7 százaléka). A szintemelő vizsgák száma 13 ezer 282 (a vizsgák több mint 3 százaléka), míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978.

Virágh Marcell 
A tatabányai Árpád gimnázium végzőse szerint könnyű volt a magyar érettségi, bár elárulta, hogy az utolsó két évben emelt szinten tanulta a magyart. Azonban végül középszinten érettségizett belőle, mert természettudományi szakra szeretne tovább menni. Marcell szerint az elmúlt évek feladatsorai alapján az emelt szintű magyar sokkal nehezebb lett volna.

A kisalföld.hu-nak hála pedig azonnal lehetőségünk nyílik részletesen is megvizsgálni az idei feladatsort. Hiszen kérésükre a feladatlapokat Csengeri Mária, a győri Győri SZC Sport és Kreatív Technikum – volt Móra-iskola – igazgatója töltötte ki egy elemző videóban. Alatta pedig a konkrét feladatsor is megtekinthető egy galériában.

 

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában