15. Tatai Patara

2023.05.28. 06:58

Leányszöktetés és gyerekrablás - így telt a Tatai Patara szombati napja

Látványban, mókában, ételben és italban sem volt hiány a Tatai Patara első napján.

Goletz-Deák Viktória

Több országból érkeztek hagyományőrök, hogy visszarepítsék a Patara közönségét a történelemben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A 15. Tatai Patarán nyolc nemzet vett részt, 37 hagyományőrző csapattal, köztük magyarokkal, törökökkel, lengyelekkel, csehekkel, németekkel és szlovákokkal. Ők összesen 17 ezer 604 kilométert utaztak, hogy részt vehessenek a törökkori fesztiválon.

A Patara 15 hektáros területén 130 árus kínálta portékáját a vendégeknek. A fesztiválózók a Tatai vár két oldalán találták meg a törökök táborát, a Kastély tér végén pedig a magyarok és zsoldosaik állomásoztak. Aki sátraikhoz tévedt biztos nem maradt kedves szó nélkül.

A törökök kávéval és teával, illetve a híres jósaikkal fogadták a vendégeket. Azonban a csemetéikre jobb ha vigyáztak! Az egyik rakoncátlan kisfiúnak megígérték, hogy ha legközelebb nem fogad szót, elviszik egészen Isztambulig, ezzel szerezve a szülőknek pár nyugodtabb percet.

A török katonák azonban nem csak a gyerekekre jelentettek veszélyt. Az egyik kis várjátékban megismerkedhetett a közönség azzal a török vitézzel, akinek bizony egy magyar mennyecske tetszett meg, és barátja segítségével megpróbálta megszöktetni kedvesétől. Persze a vár vitézei elkergették őket, így orrukat lógatva kullogtak haza üres kézzel, asszony nélkül. Bár már kisebb-nagyobb összecsapásokra, erőfitogtatásokra péntek este és szombaton is sor került, az igazi csatát, a várostromot vasárnap 16 órakor láthatja a közönség. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában