Mérlegeltek

2023.05.18. 15:49

Igent mondott az acetonos ezüst-jodidos jégkármentesítőre a nyergesi testület

A vizsgálati eredmények eddigi adatai szerint a rendszer működése nem okozta a talajban, illetve a talajvízben káros mennyiségű nátrium, illetve ezüst felhalmozódását. Az is tény, hogy szembe, bőrre kerülve, az acetonos ezüst-jodid enyhe irritációt okozhat.

F. K.

Legutóbbi ülésükön az önkormányzati képviselők egy tartózkodó vokssal, ellenszavazat nélkül, nyolc igennel döntöttek egy helyi lakos kérelméről. A határozat szerint a város egy adott pontján nem kell fizetnie a közterület használati engedélyhez kapcsolódó díjat. Az érintett Honvéd utcai egy négyzetméter egy kézi működtetésű jégkármentesítő szerkezet tárolására alkalmas doboz elhelyezésére szolgál.

A napirendi pont határozati javaslatáról a Füle Regina igazgatási ügyintéző által készített, Mihelik Magdolna polgármester előterjesztésében közreadott anyag tanulmányozása után dönthettek a képviselők. Az összeállításban többek közt arról olvashattak, hogy hazánkban napjainkban mintegy ezer, automata, illetve kézi működtetésű jégkármentesítő szerkezet működik évente április 15. és szeptember 30. között.

A kérelmet beadó nyergesújfalui lakosnak szerződéses jogviszonya van a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával. Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást ad, bekapcsolnak az automata generátorok, illetve teszik dolgukat a kezelők. A gyorsankövetkező újabb fázisban az úgynevezett talajgenerátorok acetonos ezüst-jodid oldatot égetnek el. Az így keletkező molekulák feláramlanak a felhők felsőbb rétegeibe. Csökkenteni tudják további jégszemcsék kialakulását, illetve a már meglévők méretét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában