Díj

2023.05.10. 16:31

Egyre energiahatékonyabb Tata, elismerést kapott a város

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre energiahatékonyabban működik Tata. Ezt a célkitűzését most díjjal is elismerték.

G.D.V.

Újabb elismerést kapott a város önkormányzata

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ismét rangos elismerést vehetett át Tata. Ezúttal a Parlamentben, a köztársasági elnök által fővédnökölt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által a Virtuális Erőmű Program keretében meghirdetett energiahatékony önkormányzat 2022 díját érdemelte ki a Vizek Városa. 

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatón  elmondta, hogy a város már 2009-10 óta folyamatosan azon dolgozik, hogy Tata összes intézménye, cége  energiahatékonyan működhessen. A fejlesztéseknek köszönhetően 2019-ben már egyszer megítélték az önkormányzatnak az elismerést. Az elmúlt évek további beruházásának köszönhetően pedig ismét úgy gondolták a város vezetői, hogy pályáznak a díjra. A jelentkezőknek egy űrlapon kellett megadnia, hogy milyen intézkedéseket hoztak, ami csökkentette az energiafelhasználást. Ez alapján számolta ki a rendszer, hogy a fejlesztések révén évente mennyi energiát spórolt meg a város. 

– Az intézményein energiaracionalizálásával, mint a nyílászárók cseréje, gépészet korszerűsítésé, homlokzati és födém szigetelése, vívtuk ki a védjegyet. Elmondhatjuk, hogy 2010 óta a Kertvárosi óvodán kívül, ami hamarosan szintén megújul, minden intézményünk energiafogyasztását lecsökkentettük. A Kökuti iskola, az Ökoturisztikai Központ és a Szivárvány Óvoda tetején napelemek vannak, az Újhegyi Bölcsődében pedig már hőszivattyú segití a takarékosságot. A tervek között szerepel, hogy a Kőfaragó-házban is lecseréljük a jelenlegi gázt hőszivattyúra – sorolta az alpolgármester a fejlesztéseket. Hozzátette: a Virtuális Erőmű Program keretében 2022-ben már közel 1000 megawattos megtakarítást értek el, amivel a paksi erőmű után a program a második legnagyobb "erőmű" lett. Vagyis ennyivel kevesebb energiát kellett megtermelnie az országnak, ami egyébként a paksi erőmű teljesítménynek pont a fele. 

Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke is részt vett a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Tata mindig is élen járt az energiatakarékosságban. Kiemelte, hogy a tataiaknak fontos a környezetük védelme. 

– Tatán mindig olyan emberek éltek, akik még klimastratégiáról sem hallottak mégis úgy éltek, úgy gondolták, hogy meg kell őrizni azt a gyönyörű szép környezetet, ami körül veszik őket. A vármegyei önkormányzatnál is kiemelten figyeltük azokat a lehetőségeket, támogatásokat, fejlesztéseket, amivel a tataiakat támogathattuk ebben – mondta az alelnök.

Sokan csatlakoztak
A Komárom-Esztergom vármegyei Virtuális Erőmű Program 2019. szeptember 5-én alakult meg. Létrehozására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal mellett olyan 18 gazdasági szervezetet, érdekképviseletet, intézményeket és civil szervezeteket kértek fel, amelyek a vármegyei önkormányzat mellett maximálisan elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Idén Energiatudatos Önkormányzat címet kapott Esztergom és Bábolna. Energiahatékony Önkormányzat díjat nyert Ácsteszér, Dunaalmás és Tata. Vármegyéből eddig már 53 szervezet részesült díjazásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában