Fülemüle

2023.05.08. 11:33

A világ egyik legszebb madárhangját hallhatjuk Tatán

Vármegyénkben két helyszínen is megrendezik a fülemülék éjszakáját – tudatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Naszályon május 6-án már megtartották, Tatán pedig egy héttel később, május 13-án várják az érdeklődőket.

Kemma.hu

A fülemüle, vagy más néven csalogány a művészelet is megihlette

Forrás: Shutterstock

Fotó: matushaban

A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nemcsak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük – tájékoztat az egyesület honlapja

Népi elnevezése alapján sokak által ismert énekesmadarunk. A versekben, népdalokban csalogányként említik, mely változatos és sokszínű énekére utal. Költési időszakban szinte egész éjjel hallhatjuk az éneklő hímek messzehangzó dalolását. Territoriális madár, a hímek a folyamatos énekléssel őrzik területüket. Rovarokkal, pókokkal, férgekkel és apró csigákkal táplálkozik, melyeket a talajon kap el. Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. 

Európa északi részeinek kivételével az egész kontinensen, valamint Észak-Afrikában fészkel. Hazánkban a dunántúli dombvidéki területeken legsűrűbb az állománya. Kedveli az ártereket, bokros sűrűségeket, de parkokban, temetőkben és kertekben is megtelepszik. Budapesten terjedőben van, egyre több helyen lehet hallani tavaszi énekét a városban. Évente egyszer költ, esetenként pótköltése megfigyelhető. A fészket a tojó építi, miközben a hím énekel. Rendszerint bokrok, vagy egyéb sűrű növényzet takarásába, ritkábban a talajra rakja fészkét. Legtöbbször azonban a talajfelszín fölött, de mindig alacsonyan fészkel. 4–6 tojásán a tojó egyedül kotlik. A hím és a tojó közt nincs tollazatbeli különbség. A madár különlegessége, hogy gégéje összesen négy különböző hangot tud kiadni egyszerre, beleértve ebbe zenei szempontból tökéletes akkordokat is. 

A fülemüle közeli rokona a nagy fülemüle hazánkban ma már csak az ország északkeleti részén, a Tiszát és a Bodrogot kísérő fűz-nyár ligeterdőkben költ igen kis számban. Éneke még a fülemüléénél is szebb hangzású, lassú, mély tónusú motívumokból áll. A madarászok a nagy fülemülét ligeti-, lengyel-, fekete-, barna fülemileként emlegetik. A nagy fülemüle egyébként sokkal ritkább, a fülemülétől valamivel nagyobb és a vörös szín helyett a barna dominál tollazatában. Legkönnyebben énekük alapján különíthetjük el őket egymástól. 

Az MME program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Amint összegyűlik 15–20 fő, madarász terepi vezetőkkel folyamatosan indulnak a csoportok. 

Vármegyénkben is
Az MME minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket országszerte. Tatán május 13-án várják a természetkedvelőket 18 és 20 óra között. A találkozó a Jávorka Szakközépiskola előtti parkolóban lesz. A program során szintén megfigyelhetik a fülemüléket az érdeklődők. További információk ügyében Bátky Gellérthez kell fordulni, a 30/583-86-36-os telefonszámon. Az országban egyébként még több más vármegyében is szerveznek hasonló programokat, Borsodban például madárhangokat is beazonosíthatnak az érdeklődők. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában