Milliárdos beruházás

2023.05.31. 12:20

Tehenektől a reggelizőasztalig mutatták meg a tej útját Szákszenden - bővülést ünnepeltek

Nyílt nappal egybekötött telephely bővítési ünnepséget tartottak Szákszenden. Délelőtt volt a program hivatalos része, délután pedig nyomon követhető volt a tej útja, miként kerül a reggelizőasztalra.

W. Zs.

Dorka közeli barátot szerzett a programon

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

Másfél milliárd forintos tehenészeti beruházást ünnepelt az Albers Agrár Mezőgazdasági Bt. május 26–án, pénteken. A szarvasmarhatelep fejlesztéséhez – amely férőhely bővítéssel,technológia – és gépbeszerzéssel járt – csaknem 510 millió forinttal járult hozzá a Vidékfejlesztési Program. 

A meghívottak között volt Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Papp Attila Csaba polgármester, valamint helybéli gazdák voltak jelen az ünnepségen. Mindezt egy délutáni nyílt nap követte. A tehenes tanösvényen az újszülött borjakat lehetett megtekinteni, akadt köztük olyan, ami alig volt egy napos.

– Összesen 1650 állatot tartunk, 800 tehenet, ebből pedig 659–et fejünk – mondta William Albers tulajdonos, aki a 8 hektáros gazdaság két új csarnokáról is beszélt lapunknak. – A fejlesztés által további 200 fejőstehenet tudunk tartani, a most még üres helyet körülbelül két év alatt tudjuk saját szaporulattal feltölteni – nyilatkozta a holland tulajdonos. 

A 2008–ban átadott telephelyhez több hektáron lucernát és silókukoricát termesztenek. Molnár Lajos, az egyik telepvezető fogadta a parasztpáholy érdeklődőit.A név arra utal, hogy magasból lehetett szemlélni a fejésfolyamatát. Egyszerre ötven tehén forog a modern fejőgépen, az állatok mindegyike átlagosan 30 liter tejet ad. Ezt tartályokban hűtik, 5 fok alá és az üzem oldalán található automatából bárki megvásárolhatja a tejet. A továbbiakban tejtermékfelismerés volt a feladat, de ugrálóvárral, fagyival,sajt kóstolóval és gépmustrával várták a környékbeli családokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában