Üléseztek

2023.04.26. 13:30

Testületi ülés: biztonságosabb lett Tata, kevesebb a bűneset

Többek között a Tatát érintő biztonsági kérdések is szerepeltek az áprilisi képviselő-testületi ülésen.

G.D.V.

Egyre nagyobb biztonságban a város

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Összeültek szerdán reggel Tata képviselői, hogy a szokásos módon megvitassák a várost érintő kérdéseket. A napirendek nagy részében a várost érintő biztonsági kérdések volt a téma. Többek között szerepelt a tatai rendőrkapitánysás beszámolója is, amiből kiderült, hogy a városban folyamatosan csökken a bűnesetek száma. Míg 2010-ben 100 ezer lakosra még 4376,5 eset jutott, addig 2021-ben ez 1554,6, míg tavaly 1387,8 volt csupán. Ez azt jelenti, hogy 12 év alatt 68,3 százalékkal csökkent a bűnesetek száma. Egyébként Tatán 2022-ben összesen 326 esetben intézkedtek a rendőrök. Krasula János rendőr ezredes, a tatai rendőrkapitányság vezetőjének beszámolójából az is kiderült, hogy a közlekedési balesetek száma nőtt. 

– Míg 2021-ben 32, addig tavaly már 38 közlekedési balesethez hívták ki a rendőröket. Sajnos a az elmúlt évben kettőre emelkedett a nulláról a halálos kimenetelű balesetek száma. A súlyos sérüléssel járó esetek is emelkedtek tízről tizenháromra – mondta az alezredes, aki kiemelte, hogy a rendőrség több akciót, programot is szervezett és szerez a közlekedési balesetek számának csökkenése érdekében. Azonban az adatok szerint ezeket nem fogadják meg a sofőrök. Mint mondta, hogy az ittas vezetők, a gyorshajtók és a biztonsági öveket nem használók száma még mindig túl magas. 

A napirendek között szerepelt a Tatán működő térfigyelő kamerarendszer is. Dr. Horváth József jegyző elmondta, hogy 2016-ban vette át a város a térfigyelőkamera rendszer üzemeltetését, akkor 8 kihelyezett készülék volt. Idén már 39 kamera működik a városban, amik egyrészt a forgalmat figyelik, illetve az illegális szemétlerakók felszámolásában és a lakók közbiztonságának fokozásában is nagy szerepet játszanak. Többek között a Kossuth téren és az Építők parkban is. Egyébként a kamerákkal megfigyelt közterületek listája megtalálható a város honlapján. 

A Városkapú Zrt. idei üzleti terve is napirenden volt a szerdai ülésen. Ebből többek között kiderül, hogy az energiaválság miatt bezárt művelődési ház működésének esetleges későbbi visszaállítása előzetesen a munka-, baleset-, és tűzvédelmi előírások megfelelőségére irányuló vizsgálata szükséges. Ugyanakkor mind energiatakarékossági, mind az ismert műszaki állapotok miatt megfontolandó a művelődési ház működésének végleges megszüntetése, részlegesen vagy teljes egészében.

Orvosi ügyelet
Az ügyeleti alapellátást május 1-jétől Tatán is az Országos Mentőszolgálat működteti, az egységes ügyeleti telefonszám a 1830 lesz. A tatai háziorvosi ügyeleti ellátás a Wagner házból beköltözik a járóbeteg szakellátó bőrgyógyászati rendelőjébe. A védőnői szolgáltatás továbbra is a Wagner házban fog működni, de július 1-jétől az állam veszi át az önkormányzatoktól annak működtetését. A fogorvosi ügyelet biztosítása marad települési feladat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában