Love-story

2023.04.16. 08:57

Madárgyűrű és -szerelem: hazatért és párt is hozott magával a mocsai kis lile

Herkálypusztán vették észre nemrégiben a madárpárt, egyikük színes gyűrűt viselt.

K. D.

Mocsán gyűrűzött kis lilepárt figyeltek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom vármegyei csoportjának munkatársai Herkálypusztán. Mint írták, nemrégiben vették észre Herkálypusztán a madárpárt, amelyben nem lenne semmi szokatlan, de az egyik madár színes gyűrűt viselt. Miután elküldték a megfigyelési adatokat a Magyar Madárgyűrűzési Központnak, kiderült, hogy ők maguk gyűrűzték, a Mocsa melletti vízimadár költőtelepen jelölték meg fiókaként 2021 nyarán. Mint írták, nagy örömükre szolgált, hogy nem ment messze felnőttként sem, mindig jólesik nekik, ha évek múltán egy-egy gyűrűs madaruk hazaér. 

A kis lile hazánkban rendszeres fészkelő, jellemzően a nagyobb folyók zátonyain telepszik meg. Vonuló, hazánkban március és október között lehet megfigyelni. A kopár talajon egy egyszerű mélyedést kapar, a tojó ide rakja általában 4 tojását. A szülők felváltva kotlanak 24-25 napig. A fészekhagyó fiókákat közösen vezetgetik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában