Megemlékezés

2023.04.12. 19:54

Koszorúzással, zenés rendezvénnyel emlékeztek vármegyénkben a Felvidékről kitelepítettekre

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek vármegyénk több városában is.

Kemma.hu

Koszorúzással emlékeztek a Felvidékről kitelepítettek emléknapján Komáromban

Forrás: 24 Óra

Fotó: K.D.

Komáromban, a Monostori erődnél emlékeztek, a kitelepítettek emlékművénél, amelyet Nagy János szobrászművész készített. Oláh Kálmán elmondta, dr. Molnár Attila polgármester, korábbi országgyűlési képviselő javaslata alapján az országgyűlés április 12-ét a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjává nyilvánította. Hozzátette, a törvényjavaslat előkészítésében a Kecskés László Társaság is részt vett, amelynek tagjai szintén ott voltak az eseményen.

A megemlékezésen Oláh Kálmán Fábry Zoltán A vádlott megszólal című művéből olvasott fel, Gál László pedig Soóky László egy regényéből adott elő részletet. A rendezvény végén dr. Molnár Attila polgármester, Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Kecskés László Társaság, Somogyiné Szili Nóra, a Monostori erőd turisztikai és kulturális igazgatója, és Vizeli Csaba, a Monostori erőd ügyvezető igazgatója koszorúzott.

Oroszlányban az Őrzők, vigyázzatok a strázsán! című zenés, irodalmi rendezvénnyel emlékezett a bányászváros a Felvidékről kitelepített magyarokra. A Rákóczi Szövetség helyi szervezete, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár immáron 11. alkalommal rendezi meg az emléknapot. Az érdeklődők az elszakított területek költőinek verseit hallhatták Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja előadásában és Zsákovics László zeneszerző kíséretében.

Tatán, mint ahogyan arról már beszámoltunk, a Mindszenty téren felállított szőgyéni emlékkeresztnél tartottak ünnepséget szerdán délután. Az eseményen többek között beszédet mondott Michl József, Tata polgármestere, díszvendégként a szőgyéni polgármester Méri Szabolcs, valamint bemutatták Orosz Örs Szoborsorsaink című könyvét a megemlékezés után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában