Múzeumbarátok

2023.04.01. 11:21

Klapkával is volt vitája Petőfinek - ez derült ki Komáromban

Ismét izgalmas előadással várta a Múzeumbarát Kör az érdeklődőket a Generációk Házába. Ezúttal Kemény Krisztián történész tartott előadást a segesvár-fehéregyházi ütközetről, valamint Petőfi Sándor feltételezhető haláláról.

K. D.

Érdekes előadást hallhattak az érdeklődők a Múzeumbarát Kör rendezvényén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Kemény Krisztián először Alekszandr Nyikolajevics Lüders orosz tábornokról beszélt, vele került szembe ugyanis a Józef Bem vezette magyar hadsereg a fent említett csatában. Felhívta a figyelmet arra, Lüders fel volt készülve arra is, hogy vereséget szenvednek, így a visszavonulásra is volt terve, míg Bem csak a győzelmet tartotta lehetségesnek. A magyar csapatok veresége nem volt a szabadságharc szempontjából döntő ütközet, mégis ismert csata, hiszen itt látták utoljára élve Petőfi Sándort.

Kemény Krisztián Petőfi katonai életútját is értékelte, a költő heves természetű volt, sem az egyenruha megfelelő viselését, sem a katonai szabályok betartását nem tartotta fontosnak. Klapka Györggyel, Komárom védőjével rendkívül feszült viszonyuk volt, róla írta például az Egy goromba tábornokhoz című versét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában