Pápalátogatás

2023.04.23. 10:45

Kiderült, miért nem jön Ferenc pápa Esztergomba

Jövő héten látogat a pápa Magyarországra, Esztergom azonban kimarad az útvonalából. Most kiderült, hogy miért.

Kemma.hu

Ferenc pápa április 28-30. között látogat Magyarországra

Forrás: Hans Lucas via AFP

Fotó: Alessia Giuliani

A napokban kiderült, hogy Ferenc pápa jövő heti magyarországi látogatása során miért nem lesz jelen az egyházfő Esztergomban. 

Török Csaba esztergomi plébániai kormányzó, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referense az MTI kérdésére elmondta, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. közötti, programban gazdag látogatása szervezésekor figyelembe vették, hogy a 86 éves, gyengélkedő egyházfő ne fáradjon el túlzottan. Majd hozzátette: Esztergom a bazilika jelenleg is folyó helyreállítása miatt maradt ki a pápai látogatás helyszínei közül.

Mint ismert, a kormány 2019-ben jelentette be a klasszicista stílusú Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház rekonstrukcióját, amely 100 méteres magasságával nemcsak a keresztény Magyarország, de egyben Európa egyik legimpozánsabb jelképe is. A munkálatokról mi is többször megemlékeztünk, hiszen látványos folyamatról van szó. Az egyik alkalommal például fotókon és videón is megörökítették az építészeti bravúrt, amikor daruval emelték le a bazilika déli kupoláját.

Januárban pedig újabb szakaszba érkezett a folyamat. Ekkor Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója elmondta: a felújítási munkálatok igen látványos fázisba értek, hiszen ekkor a kupola és a harang rekonstrukciója zajlott. Ehhez a tetőszerkezetet leemelték, így teljes fényükben tündökölhetnek a rézből készült tartólemezek, amelyek szintén megújulnak.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában