Felújítás

2023.01.08. 15:59

Látványos szakaszába értek a bazilika felújítási munkálatai

Megújul az esztergomi bazilika – írta a közelmúltban Facebook-oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki szerint „a magyarok történelmi tapasztalatai arra tanítottak bennünket, hogy az építészet, az ideológia és a nemzeti identitás között szoros a kapcsolat”. Összeállításunkban felidézzük az elmúlt hónapok munkálatait is.

Kemma.hu

Igazi látványosság a bazilika rekonstrukciója

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Orbán Balázs kiemelte, hogy a magyar kormány 2010 óta kiemelt hangsúlyt fektet a klasszikus építészeti emlékek helyreállítására, ami a magyar nemzeti identitás megerősítésének fontos eleme. Hozzátette: ezen munka fontos lépéseként a kormány 2019-ben bejelentette a klasszicista stílusú Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház rekonstrukcióját, amely 100 méteres magasságával nemcsak a keresztény Magyarország, de egyben Európa egyik legimpozánsabb jelképe is. 

A bazilikáról 
Az Esztergomi bazilika (németül: Dom von Esztergom), teljes nevén Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház (németül: Hauptkathedrale Unserer Lieben Frau und des heiligen Adalbert) klasszicista és óegyiptomi stílusban épült Esztergomban, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyháza. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, mellyel az ország legmagasabb épülete is egyben. Méreteit tekintve Európa 3. legnagyobb bazilikája, de világviszonylatban is tekintélyes méretű. Az épület továbbá Magyarország főegyházmegyéjének főszékesegyháza a budapesti Szent István-bazilika mellett. A bazilika belső alapterülete 5660 négyzetméter, 118 méter hosszú és 49 méter széles. Közepén elhelyezkedő félgömb alakú kupoláját 24 oszlop tartja, amelyek között 12 ablak található. 

A politikus emlékeztetett rá: a második világháború a történelmi épületek jelentős részét elpusztította, így az ikonikus esztergomi bazilikát sem kímélte, amelyre a harcok idején csaknem 100 gránát és bomba hullott. Ugyan az elmúlt évtizedekben kisebb javításokat végeztek a történelmi jelentőségű épületen, teljes körű, külső-belső felújítás most először történik. 

Orbán Balázs elmondta: a felújítási munkálatok igen látványos fázisba értek: jelenleg a kupola és a harang rekonstrukciója folyik. Ehhez a tetőszerkezetet leemelték, így teljes fényükben tündökölhetnek a rézből készült tartólemezek, amelyek szintén megújulnak. A munkálatok végeztével a bazilika visszanyerheti régi pompáját, és méltón nagy múltjához, újra régi fényében tündökölhet – zárta posztját a miniszterelnök politikai igazgatója. 

A felújítás egyik látványos fázisáról, a kupola leemeléséről mi is beszámoltunk szeptember végén. A déli harangtorony, ellentétben az északival, valóban szolgálatban van mindig, hiszen a negyed- és egész óránkénti időjelzés, valamint a fő ünnepeken való nagyharang megszólaltatása is innen történik. A rekonstrukció szeptemberben ért el abba a fázisba, hogy megkezdődhetett ennek az épületrésznek a felújítása. Ennek része volt, hogy a harangtorony tetőszerkezetét leemelték, és magát a harangot is földre tették, és a főkupolával ellentétben a földön újítják fel, majd helyezik vissza. 

A toronysisak leemelése előtt meglazították a tartócsavarokat, majd rakományrögzítő kötelekkel fixálták a daru végére ezeket, amelyeket szaknyelven spanifereknek neveznek. A kupolát a földet éréskor speciális gumizsámolyokra helyezték a templom mellett. A déli harangtorony munkálatai alatt nem működtek a toronyban található szolgáltatások, így például az ajándékbolt sem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában