Menetrend

2023.04.27. 08:00

Június 17-től új buszközlekedési korszakba lép Esztergom

Így optimalizálják, változtatják meg Esztergom buszközlekedését.

Kemma.hu

Betűjeleket a helyi, háromjegyű számjeleket a helyközi buszjáratok kapnak

Forrás: 24 Óra

Fotó: P.O.Z.

A legjobb menetrend kialakítását nevezte meg egyrészt célnak Hernádi Ádám azon a lakossági fórumon, melyről az Esztergom Városa nevet viselő youtube-os csatornán osztottak meg április 26-án. A városvezető április 18-án már Facebook posztban felhívta a lakosság figyelmét az esztergomi és környéki buszhálózat és buszmenetrend június 17-étől való megváltoztatására.

Az esztergomi buszhálózat és menetrend változásáról szóló április 24-én megtartott lakossági fórumon (melyről a fent említett videófilm számolt be), elsőként Hernádi Ádám polgármester szólt a megjelentekhez. A városvezető a helyi tömegközlekedés optimalizálásáról beszélt, melynek kapcsán elmondta, hogy a városszerkezet alapján körjáratokat vezetnek majd be. 

Hernádi Ádám kiemelte: „Nagyon fontos, hogy az utazóközönség, azaz a lakosság elégedett legyen, ezért az összehangoláson nagyon sokat kellett dolgozni.” A fórum második előadója Ekés András, a Mobilissimus mobilitástervező cég ügyvezetője volt. Ekés András előadásában röviden ismertette az új helyi és helyközi buszközlekedést és menetrendet, s ezeken belül a szakmai javaslataikon alapuló változásokat, melyek a vonzóbb városi közösségi közlekedést, az autót kiváltó alternatívaként jól működő buszos közlekedést is jelentik. (Ehhez köthető Hernádi Ádám bevezetőjében elhangzott adat: Esztergomban 16 ezer személygépkocsi és csupán 2 ezer fizetős parkolóhely van.) 

A folytatásban Ekés András az új menetrend tervezésről szólva elmondta, hogy fontos volt az intermodális csomópont és a belváros közötti sűrűbb és kiszámítható kapcsolat kialakítása, a járatkínálat egyenletessé tétele és összehangolása, a vonatjáratokhoz való csatlakozás, a könnyen megjegyezhető útvonalak és jelzések rendszere is. 

A szakember a változások kapcsán beszélt a helyközi járatok a korábbi négyszámjegyűről háromszámjegyűvé válásáról, az Esztergomon belül betűvel jelzett járatokról, illetve arról, hogy a helyi útvonalon is közlekedő helyközi járatok az említett három számjegy mellé megkapják a megfelelő betűjelzést is. Szintén előadott a Mobilissimus részéről Fejér Balázs mobilitási szakértő, aki többek között a helyi buszok új menetrendjéről, számozásairól, a körjáratokról adott részletes beszámolót. 

Itt hangzott el, hogy az új menetrend két legfontosabb helyi járata az A és a B járat lesz, melyek a vasútállomástól a Bánomi lakótelepig tartó kétirányú körjáratban fognak működni, hogy aztán a Kenyérmezői, illetve tófürdői állomásig menjenek. Déli irányba mindig A jelzéssel, északi irányba mindig B jelzéssel mennek majd ezek a körjáratok, mondta a szakember. Ezután szó volt még egyebek mellett a helyközi járatok városon belüli pályáiról, azok betűkódokkal való jelzéséről, valamint Kertváros és Pilisszentlélek buszjárat kiszolgálásáról és kapcsolódásairól is. A 45 perces videóban a fentieken túl még számos részlet elhangzik az idei nyári tanszünettel kezdődő új menetrendről és buszközlekedésről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában