Elszámolás

2023.04.20. 16:12

Indulatos viták a tatabányai közgyűlésen

Indulatos, időnként a személyeskedést sem mellőző vitába torkollott az önkormányzat és a T-Szol Zrt. közötti elszámolással kapcsolatos napiend vitája az április 20-i közgyűlésen Tatabányán.

Kemma.hu

Feszült volt a hangulat a tatabányai közgyűlésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az elmúlt időszak viszonylag békés közgyűlései után nem várt indulatokat váltott ki az önkormányzati közfeladatokat ellátó cégcsoport és a város közti elszámolással kapcsolatos napirend tárgyalása. Az ülés kezdetén ennek nem sok jele volt, ha csak az nem, hogy az előterjesztések közül valamiért éppen ez az egy nem került fel a nyilvánosan elérhető dokumentumok közé az önkormányzat honlapjára. Az ezt firtató képviselői kérdésre válaszként az hangzott el, hogy „véletlen hiba” történt, ez a tévedés a később kialakult vitát figyelembe véve azonban azt eredményezte, hogy az érdeklődő kívülállók csak nehezen tudták követni az eseményeket.  

Az előterjesztés egyébként mintegy 650 millió forint és kamatai visszafizetését szorgalmazta a T-Szoltól olyan beruházások és fejlesztések után, amelyek nem valósultak meg az előterjesztés szerint. Ugyanakkor a vagyonkezelő cégnek is több százmilliós követelése van az önkormányzattal szemben, hiszen saját tőkéjét a tulajdonos városnak mintegy 300 millióval kellene megemelnie. Továbbá a piac beruházással kapcsolatban is százmilliót meghaladó követelése van a cégnek az önkormányzattal szemben.

Boda Bánk László (Mi Hazánk) szerint a vagyonkezelő céggel szemben támasztott önkormányzati követelés nem szolgálná a cég által végzett feladatok zökkenőmentességét. Főleg úgy, hogy a T-Szol Zrt. a tőkevesztésből finanszírozta a többi, szintén önkormányzati társaság veszteségeit.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabánya Fejlődéséért, ÖTF) polgármester szerint további vizsgálatokra van szükség a vállalatok esetében, meg kell nézni, milyen állapotban vannak a cégek, milyen egyéb lépésekre van szükség a jövőben, az elmúlt tíz évben történtek után, aminek részese volt képviselőként Boda Bánk László is. 

A képviselő indulatos válaszban utasította vissza a polgármester kijelentését. Mit mondta, ahogy korábban, úgy most is mindent megtesz ellenzékben lévő képviselőként a közpénzek törvényes felhasználásáért. A feszültség ezek után folyamatosan nőtt a közgyűlésben, amely egyre inkább egy olyan vitának tűnt, amit a polgármester és alpolgármester folytat szemben a közgyűlés tagjaival. 

Fekete Miklós (független) korábbi alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz úgy a korábbi időszakokra visszamutogatni, hogy 2019 óta új vezetése van a városnak. Mi több, a koronavírus-járvány alatti időszakban a polgármester a közgyűlés nélkül tudott volna érdemi döntéseket hozni.

Lusztig Péter alpolgármester (ÖTF) átláthatatlannak és működésképtelennek nevezte a T-Szol-t, azzal vádolva Fekete Miklóst, hogy barátai kerültek pozícióba a vállalatcsoportnál. Hozzászólásában azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerin a holding korábban csak azért jött létre, hogy ne lehessen követni az oda került közpénzek sorsát.

Szücsné Posztovics Ilona hozzátette, hogy az elmúlt három évben igenis foglalkoztak a cégek helyzetének rendezésével.

Nagy Béla (független) értetlenségét fejezte ki Lusztig Péter mondanivalójával szemben, mint mondta, már csak azért sem érti kijelentéseit, mert Fekete Miklós nélkül soha nem lett volna alpolgármestere a városnak.

Lusztig Péter viszontválaszában képviselőtársát egyszerűen „Béla bácsinak” nevezte, akinek szerinte „memóriazavarai” vannak az ő megválasztását illetően. „Nagy Béla immár nem tudom hányadszor próbál igazságot tenni, pedig Mátyás király kora már lejárt” – zárta mondanivalóját az alpolgármester.

Vejtey Miklós lett a városfejlesztési bizottság elnöke 
Tatabánya közgyűlése a Fidesz frakció javaslatát egyhangúan elfogadva Vejtey Miklóst (Fidesz-KDNP) választotta meg a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökének. A hosszú idő óta a bizottságban dolgozó képviselő helyére szintén a legnagyobb frakció javaslatára John Katalint (Fidesz-KDNP) választották meg tagnak. A bizottságban történt változásokra a korábbi elnök, Schmidt Csaba tragikus halála miatt volt szükség.  

Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP)azt hangsúlyozta, hogy a vitában senki nem akarja figyelembe venni, hogy a cégcsoport a tatabányaiaknak olyan feladatokat lát el, amelyet az önkormányzatnak kötelező biztosítania. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) azt nehezményezte, hogy miközben a közgyűlésben minden képviselőnek megszabott ideje van a véleménye kifejtésére, Szücsné Posztovics Ilona polgármester korlátlanul adhat hangot véleményének, ellehetetlenítve a korrekt vita lehetőségét. A képviselő végül azt kérte, hogy a további parttalan vita helyett tíz perc tárgyalási szünetet kér.  

A szünetet követően a közgyűlés úgy döntött, hogy a T-Szol Zrt. és az önkormányzat közötti vagyonkezelési és elszámolási kérdésekben egyelőre nem hoz határozatot, azonban a meglévő dokumentumok és a felmerülő kérdések tisztázását követően új előterjesztés elkészítését kéri június 30-ig. A közgyűlés ugyanakkor elfogadta a T-Szol Zrt. követelését a piac projekt kapcsán, azaz megfizetik a százmillió forintot meghaladó többletköltségeket a cég felé.  A további napirendekről később számolunk be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában