Pályázat

2023.04.25. 09:00

Hét kategóriában versenyeznek a legszebb konyhakertek Esztergomban

Komposztáljunk – Használjunk komposztot! címmel tematizálta az esztergomi városvezetés az idei Legszebb konyhakertek elnevezésű megmérettetést. A jó pár éve népszerű verseny, mely nem mellesleg Magyar Örökség Díjas országos program, a 2023-as változata középpontjában ezúttal főként a praktikum, az újrahasznosítás, a szemléletformálás áll.

Pöltl Zoltán

Hernádi Ádám polgármester, Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében – csatlakozva Sári Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz meghirdeti Esztergomban „A legszebb konyhakertek” programot” – olvasható a város honlapján.

A városvezető által támogatott megmérettetés célja, hogy „elismerjék a kertművelők munkáját, és ezzel ösztönözzék a lakosságot arra, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakerteket, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszert, gyógynövényeket, gyümölcsöt.” 

Az idei tematika a komposztálás, tehát az az eljárás, amikor a kertben, udvari zöldfelületen lehullott, elkorhadt, leszedett növényi maradékokat egy arra kialakított fa tárolóba teszik, hogy az abban így képződő, elbomló rétegek később zöldtrágyaként serkentse a kertet, zöldfelületet. A kiírásban hét különböző kategóriában lehet jelentkezni, így többek között az erkélyeken, a zöldséges vagy gyümölcsös kertekben vagy akár intézményi zöldudvarokban felállított komposztálókkal. 

A pályázat alapfeltétele, hogy azok jelentkezhetnek, akik konyhakerti növényeket, gyümölcsöket saját vagy bérelt felületükön. A kiemelt téma a „Komposztáljunk – Használjunk komposztot!” ugyancsak a feltételek között szerepel, így többek között az is, hogy a saját kertben, saját felületen működjön a komposztáló, melynek anyagát a talajjavításon túl a termőföld védelmére is használják. Előny, ha többféle anyagból áll a komposzt. Jelentkezni június 15-éig lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában