Elfogadták

2023.04.27. 12:25

Esztergom további öt évre szerződött a Volánbusszal

Korábban hírt adtunk arról, hogy miként változik meg lényegesen az esztergomi buszközlekedés, melyet egy lakossági fórumon bontottak ki az érdeklődők előtt részleteiben. A város tömegközlekedésének korszakváltásához kapcsolódóan legutóbbi ülésén döntött az esztergomi önkormányzat a Volánbusz Közlekedési Zrt. éves beszámolójának elfogadásáról.

P.Z.

Esztergom buszközlekedését továbbra is a Volánbusz Zrt. biztosítja

A fent említett képviselő-testületi ülésen tárgyalt éves beszámoló kapcsán a döntéshez készített előterjesztésből kiderül, hogy Esztergom további öt évre kötött szerződés a Volánbusz Közlekedési Zrt-vel. Ennek egyik része az éves beszámoló, melyet legutóbbi ülésén a helyi önkormányzati testület elfogadott. 

A beszámoló számos érdekes és Esztergom tömegközlekedéséről érzékletes, részletes képet nyújtó adatot tartalmaz. A város honlapon, az előterjesztések alrovatban megtalálható pdf változatban olvasható összefoglalóban többek között beszámolnak a személyszállítás teljesítménymutatóiról, az azokat befolyásoló tényezőkről, a vállalat vagyoni, pénzügyi helyzetéről, illetve az alvállalkozókkal való együttműködésről. A laikus számára a beszámoló talán leginkább érdekes része a „Forgalomellátás minőségi bemutatása” fejezet. Itt olyan témákat bontanak ki a Volán szakemberei, mint például a szolgáltatás részletes minőségi jellemzése, azon belül többek között a menetrendszerűség, a baleseti statisztika és az utaspanaszok, utasészrevételek, az utastájékoztatás. 

A dokumentumban a Volánbusz Zrt. a vezetői összefoglaló részben mások mellett célként jelölik meg a piaci pozíciók erősítése, a versenyképesség növelése, a környezettudatosság erősítése, az elérhetőség és elégedettség javítása és üzemeltetési hatékonyság javítása témákat, mint a társadalmi és nemzetgazdasági folyamatokhoz való hozzájárulást. A fentieket több táblázatba foglalt számadattal támasztják alá. Ezek között a személyszállítási teljesítményt árnyaló táblázatból kiderül például, hogy a cég buszai 2022-ben Esztergomban közel hatmillió utast szállítottak, melyet több, mint 22 ezer járattal végeztek el mintegy 22 millió kilométeres össztávolságon. 

A táblázat azt is jelzi, hogy 2021-hez képest szinte minden mutatónál növekedés volt tapasztalható. A cég teljesítménymutatóját egy diagramon ábrázolva kimutatják, hogy az, 2016-tól 2022-ig mondhatni egyenletes növekedésben van. A buszos vállalat jó eredményei közé tartozik, hogy 2021-hez képest 2022-ben a késett vagy kimaradt járatok számra csökkent és ugyanez mondható el a baleseti statisztikáról, ahol összesen két közúti baleset történt, melyek egyikében sem volt személyi sérülés. 

Ugyancsak táblázatba foglalták az utaspanasz bejelentéseket, melyek eloszlásánál a zömét (22-ből 9-et) a forgalmi feltételek tették ki. A Volánbusz a fentieken túl beszámolt a zsúfoltságmentességről, buszaik műszaki állapotáról, a személyzeti feltételek állapotáról, a cég általános infrastruktúrájáról, a fejlesztéseik megvalósulásáról, továbbá a vállalat pénzügyi, költségvetési, támogatási helyzetéről, a 2022-es évre vonatkozóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában