Javítás

2023.04.13. 19:35

Elhagyta Neszmélyt az ország legkülönlegesebb vontatógőzöse, a Neszmély +fotók

A Neszmély nevű vontatógőzőst az észak-komáromi hajógyárba viszik felülvizsgálatra, egy hét múlva tér vissza.

G. D. V.

Nem mindennapi dolog történt a Neszmélyi Hajóskanzenban: a Neszmély útra kelt. A méretes hajó parti szemlére ment az észak-komáromi hajógyárba, ahol az 56 méter hosszú gőzöst kiemelik, hogy a víz alatt lévő részeinek gépészeti és szerkezeti ellenőrzését elvégezhessék rajta. 

Soltész Babett, a település közművelődési és közönségkapcsolati szakembere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy hosszas egyeztetés és előkészítés előzte meg a munkálatokat.
– A „kereszt kőgátig” kishajók segítségével juttatták el, miután leszerelvényezték, leakasztották a rögzítésre szolgáló sarpánt és a horgonyt felhúzták. Csütörtökön a Sopron nevű vontatóhajó tovább húzta a felülvizsgálatra és az esetleges ráncfelvarrásra, ahonnan terv szerint egy hét múlva vissza is érkezik, hogy az április végi nyitásra ismét a szokott helyén fogadja a látogatókat - magyarázta Babett, aki hozzátette: a Neszmélyt természetesen Szaniszló Tibor, a hajó kapitánya is elkíséri útjára.

Igazi élmény
A Neszmély, az utolsó, eredeti gépekkel rendelkező vontatógőzös. Lentz szelepes vezérlésű, kéthengeres gépe a modern gőzgépek közé tartozik. A test és a felépítmény eredeti, a hajtógép is eredeti, de sajnos hiányos, a kazán eredeti, ráadásul még üzemképes. A Neszmély méretei sem mindennapiak: hossza: 55,64 méter, legnagyobb szélessége 17,5 méter, oldalmagassága 2,4méter és 1,4 méter a merülése. A gőzgépe mozgás közben is megtekinthető, a hajó kormányállásban felépített interaktív szimulátoron pedig a hajóvezetés élményét is ki lehet próbálni. 

A gőzhajó 65 éve, 1957-ben épült az Óbudai Hajógyárban és a Bakony nevet kapta. 1972-ben átépítették a Magyar Hajózási RT. Újpesti Hajójavító műhelyében és áthelyezték az állóhajó-állományba, ahol a tanktisztító bázis gőzhajója lett: gőzölőhajóként működött a Csepeli Szabadkikötőben. 2002-ben árverésre került és az Európa Rendezvény Iroda kft. vásárolta meg, 2008-tól pedig Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványé a tulajdonosi jog. 20 éve, 2003-ban kapta a Neszmély nevet. Néhány éve mi magunk is kilátogattunk hozzá, a skanzen majálisán. 

A lapátkerekes gőzhajó 2010-ben teljes felújításon esett át. Jelenlegi feladata többek között, hogy kényelmes szállást kínáljon a Skanzenben több napot eltölteni kívánó vendégek számára.

Bakony néven készült el a hajó 1957-ben, Szovjet jóvátételre 
Forrás: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye / Óbudai Hajógyár gyűjteménye

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában