Tekerés

2023.04.30. 11:30

Bringaút Komárom-Győr között: a tapasztalt bringás mondta el, mire kell felkészülni

Biztonságos, kiépített szakaszon tehető meg a népszerű Győr–Komárom táv. Könnyen biciklizhető, kellemes út, de indulás előtt nem árt egy-két dologra felkészülni.

Kemma.hu

Másfél-két óra alatt tehetjük meg az utat Győr és Komárom között

Forrás: kisalfold.hu

Aki oda-vissza két keréken akarja teljesíteni a Győr–Komárom távot, annak nem árt egy kicsi edzenie előtte, mivel a több mint hetven kilométeres táv igényel némi erőnlétet. A csak odaút 30–35 kilométere azonban még családoknak is kényelmesen teljesíthető.

Tavaly év végén elkészült a Gönyű és Komárom közötti új kerékpárút, amely a két Duna-parti települést összekötő kerékpárút az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal Rajka-Dömös közötti szakaszának részét képezi. A kisalfold.hu-nak Tömböly Tamás, a  Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének titkára mesélte el, milyen is az új bringaút.

– Teljes mértékben európai színvonalú az újonnan elkészült szakasz. Szinte teljesen egyenes, könnyen kerékpározható, minimális emelkedő van benne. De az épp arra jó, hogy ne váljon unalmassá a tekerés – mesélt tapasztalatairól Tömböly Tamás, aki kiemelte: arra azonban érdemes készülni, hogy a Gönyű és Koppánymonostor közötti, nem éppen rövid szakaszon bár vannak pihenőhelyek vannak, ám nincs olyan létesítmény, ahol a kiránduló bringások vizet tudnának vételezni vagy enni néhány falatot.

Tömböly Tamás
Fotó: Nagy Gábor / Forrás: kisalfold.hu

– Az út kis szépséghibája, hogy a kiépített új szakasz Koppánymonostorban véget ér. Ha valaki a komáromi belvárosba vagy a fürdőhöz szeretne eljutni, további 8,2 kilométer tekerés vár még rá. Ezen a szakaszon érdemes nagyon figyelni, sőt, akár előzetesen is felkészülni, mivel nem mindig egyértelmű, hogy merre kell menni. Egy-két turistatábla még jó lenne erre a részre.

A bringaút idén készült el
Forrás: NIF Zrt.

Tömböly Tamás számításai szerint családdal másfél-két óra alatt el lehet megtenni a Győr-Koppánymonostor utat, innét pedig további fél óra, negyven perc a komáromi városközpont. A szakaszt egyébként két etapban is megtehetjük.

– A Győr–Gönyű–Nagyszentjános útvonalon egy körülbelül 20 kilométeres kört tehetünk meg, a nagyobb, körülbelül ötven kilométeres körhöz pedig Ácsnál tudunk visszafordulni. De ha csak egy kis átmozgató kirándulásra vágyunk, a Győr–Győrszentiván útvonal egy kellemes tíz kilométeres tekerés lehet. 

Bár a bringaút javarészt az 1-es főút mellett halad, de gyönyörű természeti részeken is átkanyarog. Érdemes prizmákat, lámpát és fényvisszaverő szalagot vagy mellényt is vinni, mivel Koppánymonostortól az út egy részét közúton kell megtenni tette, hozzá a bringás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában