Születésnap

2023.04.21. 15:04

70 éves lett a Móra - Reviczky Gábor, Kinizsi Ottó és Kanyó Antal is ebbe a suliba járt

Hetven évvel ezelőtt szólalt meg első alkalommal a csengő a Móra Ferenc Általános Iskolában (mai nevén: Pólya György Általános Iskola Esztergomi úti telephelye). A tatabányai intézményben ezért színes programok várták a diákokat. Játék, mese, múltidézés mellett egy hatalmas tortával ünnepelt a hetven esztendős iskola.

Kemma.hu

Félkész állapotban, 1952-ben adták át a Móra iskola épületét. Az 1952/53-as tanévben 10 pedagógus 414 diákot oktatott. Az ország szinte minden megyéjéből érkeztek Újvárosba családok, akik ebbe az iskolába íratták be gyermeküket.

Az iskolában megalakulásától kezdve működtek szakkörök, iskolai rendezvények gondoskodtak a gyermekek szórakozásáról és szabadidejük hasznos eltöltéséről. Működött magyar, biológia, tánc szakkör, beindult a sportkör és a bányász sportkörrel „karöltve” vívó szakosztály, egy fiú és egy lány csapattal. A felnőttek közül sokan fejezték be az általános iskolát esti tagozaton, úgynevezett „gyorstalpalóként”, ahol egy év alatt két évet is el lehetett végezni.

Az első időszakban hatalmas létszámokkal működött az intézmény, egy időben a felnőtt képzésnek is helyet adott. Így az itt működő Dolgozók Önálló Általános Iskolájának csoportjával együtt 1961-ben 67 pedagógus közreműködésével 1867 tanulót nevelkedett az intézményben. 1967. szeptember 1-ig a Kisegítő Iskola igazgatósága is itt volt.

Huszonhat tanterem, 1 tornaterem, 1 előadóterem, 2 gyakorlati foglalkozás terem, úttörőszoba állt a tanulók rendelkezésére. 1956-ban díszes ünnepség keretében vette fel az iskola és az úttörőcsapat Mező Imre nevét. 

A beiskolázási körzetek gyakran változtak, előfordult, hogy dózsakerti gyerekek jártak ide, aztán a II. számú Újvárosi Általános Iskola megszűnése után az Újváros végéről is a gyerekek. Ezzel megnövekedett az iskolában a tanulási nehézségekkel és magatartási gondokkal küszködő gyenge képességű tanulók száma, szükségessé vált kis létszámú osztályok indítása is.

Sok jó szakember, orvos, mérnök, művész, azóta már híressé vált nebuló koptatta iskolánk padjait. Csak páran a sok közül: Nagy- Kálózi Eszter, Reviczky Gábor színművészek, Gossler Judit, Szabó Szonja képzőművészek, Ladányi Andrea balett művész, Vörös Gyula hegedűművész, Saltzer Géza művész-tanár, Kinizsi Ottó színművész, rendező. Több híres sportoló, köztük Földi Csilla súlyemelő és Dala Tamás vízilabdázó, Kanyó Antal kézilabdázó, Király László súlyemelő. Széles Ernő Norvégiában katonai attasé. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában