Múltidéző

2023.03.21. 11:30

Videón a baki: az 1800 esztendős római út is használhatóbb volt, mint a 9 éves M1-es

Szinte méterenként fenyegette az autósokat a tengelytörés veszélye az 1961-ben átadott, a legkorszerűbbnek tartott hazai közúton, az M1-esen. De mi lehetett a baj, mit spóroltak ki belőle?

Kemma.hu

A forgalom pár év alatt szétszedte az új utat

Forrás: filmhiradokonline.hu

Nem rejti véka alá a kritikát a legkorszerűbbnek tartott hazai közutat illetően a Filmhíradó 1970 februárjában. A keleti-nyugati nemzetközi forgalom egyik fő ütőere a videó tanúsága szerint csak papíron volt ugyanis rendben.

Mert bár tervezői mindent megtettek, hogy az új útvonal valóban megfeleljen a nemzetközi követelményeknek, a pályatest belső anyagától a burkolatig, mindenben akadt aztán hiba.

A jól reklámozott út rövid idő alatt tönkrement. A széttöredezett felszín árulkodik. A kivitelezés hanyagsága, a félvállról vett munkafegyelem és az elspórolt anyag megtette a magáét

– hangzik a beszámoló, azt is megemlítve, hogy bár a hibák elkövetőit anyagilag is felelősségre vonták, az M1-es ügy mégsem zárult le. A film készítői február utolsó napjaiban mentek végig az úton. A véleményük pedig lesújtó volt.

Egymást érik a karambolok, s nem a gépkocsik műszaki hibái miatt. Az új utat ilyen kráterek tarkítják

– hallhatjuk az M1-es út a jövőjét sötétnek lefestő, 53 évvel ezelőtti híradóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában