Színház

2023.03.02. 18:16

Mozartnak zúgott a taps a Jászaiban

Szenvedélyes, érzéki színházat ígért a Jászai Mari Színház legújabb bemutatója, az Amadeus. A zsúfolásig megtelt színházteremben vastapssal ünnepelték a színészek játékát a nézők.

Sugár Gabi

Dévai Balázs, Maróti Attila, Honti György, Csabai Csongor, Kardos Róbert, Crespo Rodrigo

Forrás: jaszaiszinhaz.hu

Kétszázötven évet utaztunk vissza az időben a Jászai Mari Színház legújabb bemutatóján. Peter Shaffer sikert sikerre halmozó drámája két nagyformátumú egyéniség konfliktusán keresztül szellemesen, ugyanakkor mindenki által átélhető módon beszél sikerről, tehetségről, művész és kultúrpolitika viszonyáról, a deviancia elfogadásáról, illetve hogy mennyire tudjuk elfogadni önmagunk tökéletlenségét. Az ebből készült film nyolc Oscar-díjat zsebelt be. A Jászaiban vastapssal hálálta meg a közönség a színészek játékát. 

Csabai Csongor, Danis Lídia, Német Klára, Király Attila (jaszaiszinhaz.hu)


Guelmino Sándor rendező a darab kapcsán elmondta: gyerekkoromban Újvidéken éltem, 12 éves lehettem, amikor láttam a Miloš Forman rendezte Amadeust, a filmnek óriási visszhangja volt. Mozart olyan népszerű lett, mint egy rocksztár. A történet azóta is foglalkoztatott. Amikor a Jászai évadának műsorát állítjuk össze, figyelünk arra, hogy minden műfaj jelen legyen, és nagy érzelmeket válthat ki közönségből.

Mozart és Salieri
A főszereplő a szolid tehetségű, kellemes modorú, istenhívő Salieri, aki a bécsi udvar ünnepelt, s ennek megfelelően hatalommal bíró komponistája. Találkozik a zsenivel, Mozarttal, aki viselkedni nem tud, enyhén szólva is nárcisztikus, semmiféle kétely nem gyötri saját alkalmasságát illetően, sőt bámulatos könnyedséggel és egyszerűséggel árad belőle az isteni melódia. Salieri azonnal felismeri fiatal riválisában a nálánál sokkal nagyobb kvalitást. De vajon el tudja-e fogadni, hogy a babérjaira tör?

Később dolgoztam a Kaposvári Egyetemen, a negyedéves színművész szakos hallgatókkal. Csabai Csongor ezt követően került gyakorlatra a Jászaiba, s gondolkoztam rajta, miben mutathatná meg oroszlánkörmeit, és akkor ugrott be az Amadeus, hogy neki kiválóan állna ez a szerep. Aztán nem sokkal később épp egy színházi előadáson ültem, amikor eszembe jutott egy díszletötlet, hogy a Mozartot játszó színész minden tárgyat meg tud szólaltatni, ami a színpadon van, és zene lesz belőle.

 Crespo Rodrigo és Csabai Csongor
Forrás: jaszaiszinhaz.hu

Ez a két érv elég volt számomra, hogy úgy érezzem, ezen az ötleten érdemes végigmenni. Salierit Crespo Rodrigo játssza, nem akartam, hogy idős, fáradt legyen, ennél a szerepnél fontos a fiatalos energia, arról nem is szólva, hogy Mozart halálakor Salieri még csak a negyvenes évei elején járt. Salieri mindent feláldozott azért, hogy karrierje csúcsára érjen, a halhatatlan zeneszerzők közé kerüljön, és akkor jön egy fiatalember és áthúzza a számításait. A két különleges személyiség, a történet és a rengeteg zene, különleges élményt ad. 

Az előadás március 4-én, 11-én, és 31-én 19 órakor;  5-én 17 órakor és 30-án 15 órakor látható a Jászai Mari Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában