Jön Vuk!

2023.03.09. 14:01

Fürge rókalábak... Már dúdolod, de tudod, ki szerezte a dalt? Tatabányán mesélt magáról

Vuk dalának szerzője, Wolf Péter Erkel-díjas zeneszerző az Árpád Szabadegyetem vendégeként beszélt munkáiról, a ma zenéről és persze lányáról, Wolf Katiról.

Wágner Zsanett

Zsúfolásig telt a terem, sokan voltak kíváncsiak Wolf Péterre Tatabányán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Wolf Péter volt az Árpád Szabadegyetem vendége a napokban. Az Erkel-díjas zeneszerző a tatabányai gimnáziumban mesélt a muzsikához fűződő viszonyáról,  a tehetségről, a sikerről és a világjárvány hatásairól. Őszintén beszélt arról is, hogy életében különleges „akkord” az, hogy lánya is a zenei pályát választotta, ahol egyre nagyobb sikereket ér el.

Az Árpád gimi földszinti termében Szeimann Zsuzsanna karvezető beszélgetett a híres zeneszerzővel. A beszélgetés elején kiderült: Wolf Péter eddig különbséget tett jó és rossz zene között, ám ma már csak zene és zaj van a repertoárjában.

A szép számú közönség hallhatta, hogy híres szerzeményei is felcsendülnek: Gyalókay Kitti előadásában elhangzott a Most kéne abbahagyni című melódia, míg Gánics Torda az Elsöpri a szél, Kántor Júlia pedig a Vuk című szerzeményt énekelte Wolf Péter zongorakíséretében.

A Vuk főcímét a dalszerző lánya, Wolf Kati is elénekelte annak idején, igaz, nem az ő nevéhez fűződik az eredeti változat. A nyolcvanas évek elején ugyanis Dargay Attila filmrendező Maros Gábort kérte fel a főcím eléneklésére. 

A művész szerint a zongorázás komoly izommunka is egyben, napi 8-10 óra gyakorlást igényel, így aztán igazi zongoraművész már biztosan nem lesz belőle. De édesapa lett, és a sors ismételte önmagát: “Ugyanaz játszódott le a lányom és köztem, mint az édesapám és köztem. Soha semmit nem fogadott meg a tanácsaimból, de mindig igaza lett!” Hozzátette, nagyon örül Kata sikereinek.

Konzervatív pali

Wolf Péter szerint az emberek többsége a zenei műveltségének megfelelő irányzatot fogyasztója. Önmagát konzervatív palinak tartja, aki a hagyományos melodikus eszközökkel szól a publikumhoz. 

– Nem akarok 13 részre osztani egy oktávot, és nem is értem azt a szlenget, amit a mai fiatalok beszélnek. Jó, ha mindenki járja a maga útját, hiszen a sütőtökkrémleves és a pekingi kacsa is jó – élt  gasztronómiai hasonlattal a zeneszerző.

Végszóként elhangzott: Wolf Péter munkakedvére nagy hatással volt a pandémia időszaka. Mint mondta, senki sehova nem ment, így nyugodtan lehetett dolgozni. Úgy véli, a sikerért naponta meg kell küzdeni. Majdnem olyan nehéz értékelni, mint a bukást – tette hozzá az ismert és elismert zeneszerző, aki szerint akkor tudjuk igazán értékelni, amink van, ha megváltozott szemszögből figyelünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában