Múlt és jelen

2023.03.22. 17:00

Fotók: szemétszedés, rajzok és koszorúzás is volt a víz világnapján Naszályon

Mikoviny Sámuelra emlékezve ünnepelték a víz világnapját a naszályi kisdiákok.

G.D.V.

A diákok a Mikovinyi emlékműnél koszorúztak

Forrás: 24 Óra

Fotó: N.Á.

A víz világnapja alkalmából tartottak megemlékezést kicsik és nagyok Mikoviny Sámuel emléktáblájánál Naszályon március 22-én, szerda délelőtt. Az eseményen részt vettek a helyi általános iskola kis növendékei és tanáraik, illetve a település vezetői is.

Az emléktábla a Fényes patak hídja mellett van, azon ponton, ahonnan a mérnök által tervezett és megépített „Szárító-csatorna” – a mai Fényes-patak medre – kezdő szelvénye található. Az eseményt Hozák Attila, az Angyalffy Mátyás Általános Iskola és Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, aki Mikoviny Sámuel életéről és Naszályhoz fűződő kapcsolatáról beszélt. 

Somogyi Alinka tanító egy kis kolibriről szóló mesét mondott el a gyerekeknek. A történet szerint az apró madár az égő erdőt a csöpp csőrében hordott vízzel próbálta meg eloltani. A többi állat értetlenül nézte, kinevette, hiszen ennyi vízzel az oltás nem sikerülhet. Mire a kolibri azt felelte: lehet, hogy nem sikerül, de amit tud, azt ő megteszi. 

A kolibri cseppenként szállítja a megoldást, ő az a változás, ami jobbá teszi a környezetünket. Légy te is kolibri, cselekedeteid bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

–mondta a gyerekeknek a tanítónő. 

A beszédek után a település polgármestere, dr. Maszlavér Petra, Hömöstrei Gyula képviselő és Mátyás Tímea védőnő koszorúzta meg az emlékművet, miközben a gyerekek a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelték. Ezután a diákok az általuk készített kék-zöld színű zászlókat, a tanárok pedig egy-egy szál virágot helyeztek az emléktábla elé. 

Szemetet is szedtek

A március 15-én mintegy 40 iskolás, óvodás gyerek és szülő tisztította meg a falu központjához közeli két kiserdőt. Ennek hagyományát a covid ideje alatt teremtették meg, amikor nagyon nem bírták már a gyerekek egymás nélkül
– Így igyekeztünk szabadtéri elfoglaltságot keresni számukra, ahol mégis együtt lehetnek a szabad levegőn. Próbálkoztunk mással is, de a gyerekek ide szívesen. Valahogy ez vált a szívügyünkké, és egyre többen csatlakoznak hozzánk – árulta el Tóth Julianna, a szemétszedés szervezője, elárulva, hogy tavaly a Te Szedd! akcióhoz is csatlakoztak.

– Egy iskolának, egy pedagógusnak, egy történelemtanárnak ez egy jó lehetőség, hogy kihasználja a település és Mikoviny kapcsolatát. Itt van, megérint minket, hiszen ezt a csatornát úgy is hívják itt, hogy Mikoviny-árok, egyszerűen adja magát a lehetőség, hogy beszélhetünk a vízről – fogalmazott Hozák Attila igazgató elárulva, hogy az emléktáblánál tartott esemény a csúcspontja a víz világnapja alkalmából tartott iskolai hétnek. 

A gyerekek önkifejezési eszköze pedig a rajzolás. Elmélyülnek benne, időt fordítva rá kiszínezik, megalkotják a saját elképzelésüket, hogy milyen az egészséges víz, az egészséges természet. És azt is elképzelik, ők mit tudnak tenni érte

– magyarázta az igazgató annak kapcsán, hogy a gyerekek egy rajzpályázaton mutathatták be, mit jelent nekik a víz világnapja.

 


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában