Tatabánya

2023.03.23. 19:00

Forradalmi étlap volt Tatabányán

A tudásbázis alapvetően szellemi táplálékkal szolgál. Segíti az eligazodását azoknak, akikben valamilyen kérdés fogalmazódik meg. Az itt dolgozók tudják: a szellemi táplálék fontos. Ahogy a kulináris élvezetek is. 

Sugár Gabi

A nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan a tatabányai megyei könyvtár munkatársai kiváló érzékkel bővítették az „étlapot”, és partnereket kerestek, akikkel a gasztronómia felé is elmozdulhattak. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc halhatatlan hírességeiről elnevezett ételekkel készültek. A könyvtár az ismereteket, a vendéglátó helyek az infrastruktúrát tették az együttműködésbe. 

A városi ünnepségeken megszoktuk, hogy ezerféle módon próbálják bemutatni a forradalom és szabadságharc hőseit. Életüket, szerepvállalásukat. A Nemzeti dal megdobogtatja a hallgatóság szívét. Nem nagyon szoktuk összekapcsolni őket a fehér asztallal. Az idén új hagyományt teremtettek Tatabányán: a városi ünnepség előtt vagy után volt lehetősége az itt élőknek arra, hogy fehér asztalnál is emlegessék Jókai, Kossuth, vagy Petőfi nevét. Mindannyiukról elneveztek egy-egy finom, magyaros ételt, édességet. 

Miközben ropognak a fogunk alatt a Kossuth kifli durvára tört diódarabkái, vagy a csipetkével gazdagított Jókai bablevest kanalazzuk, egészen más oldalukról ismerhetjük meg a halhatatlanokat. 
Tudtak élni. Történelmi időszakban is. A nemzet hálája pedig határtalan. Még étlapokon is szerepeltetik őket.

 

Címkék#étlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában