Francia falatok

2023.03.19. 13:58

Egy nagy csipet jótékonyság is került a macaronokba a tatabányai cukiban +FOTÓK

Megtartotta nagysikerű Macaron Napját a tatabányai Stop cukrászda. A cukrászok vasárnap nem csak hatalmas mennyiséggel, de különleges ízvilággal is kedveskedtek a rajongóknak. Az édességekből befolyt összeg felét, miként az előbbi hat alkalommal, az idén is a helyi mentőállomás kapta meg.

Wágner Zsanett

Nem csak sütni, adni is jó a cukrászda munkatársai szerint

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Citromos-mákos, pisztáciás és eperízű macaron. Csak néhány a sárberki cukrászda Nemzeti Macaron-napi kínálatából. Mert ezeken kívül több különlegességgel is készült Sajdliné Rabóczky Beáta cukrászmester, tulajdonos ügyvezető: belga csokoládés, sóskaramellás, whiskys, és baileys ízű finomság is kínálta magát március 19-én, vasárnap a pultban. Az ok pedig, hogy miért vasárnap szervezték az akciót a Stop cukrászdában, egyszerű.

– Hétfőnként zárva tartunk, így egy nappal korábban készültünk az idei ünnepre. A végeredmény 500 macaron lett. Az apró sütemény a korábbi évekhez hasonlóan most is nagyon népszerű volt. Öröm, hogy egyre jobban keresik a vásárlók, annak ellenére, hogy ez igazából a francia cukrászdák habkönnyű édessége – mondta Beáta, akinek az elkészítés egyre inkább rutinná vált az elmúlt évek alatt. Mint mondta, nagyon szereti készíteni az édességet, annak ellenére, hogy rengeteg odafigyelést igényel a sütemény.

Ezek a szemet gyönyörködtető, színes habcsókkorongok mandulalisztből készülnek. Mégis azt kell hogy mondjam, a macaron lelke a tojáshab

– árulta el a legfontosabb kulisszatitkokat a készítő, azt is elárulva, hogy a tojásfehérjét felverés előtt érdemes szobahőmérsékleten állni hagyni, majd folyamatosan kell adagolni hozzá a cukrot. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, biztosan nem lesz folyós a korong.

Pici, de mutatós

A különleges és színes édességek nemcsak önmagukban mutatósak, de tortadíszítéshez is kiválóak. A francia finomságért 550 forintot kérnek a cukiban.

Beáta a krém fontos alapanyagait is kiemelte: a tökéletes macaron magas zsírtartalmú tejszínt és magas kakaótartalmú csokoládét kíván. Tőle az 1975 óta családi vállalkozásként működő cukrászda alapítója, Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász vette át a szót, aki elmondta, a falatnyi érmék a cukrászda mindennapos kínálatában is megtalálhatók, persze nem ekkora mennyiségben.

A Stopban meghirdetett Macaron-nap bevételének a felét a szervezők az idén is a tatabányai mentőállomásnak ajánlották fel. Tavaly 200 ezer forintot adományoztak így a szirénásoknak, és a szervezők azt remélik, az idei bevétel is hasonlóan alakul. A délutáni órákban tartották az átadót.

Jó szívvel sütnek, jó szívvel adnak

A sárberki cukrászda vezetői jól tudják, nincs fontosabb az egészségnél. Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász elmondta, az idén hetedjére adják át az adományt a szirénások képviselőinek.
Ahelyett, hogy minden évben más-más szervezetet támogatnak, úgy döntöttek, egy mellett tartanak ki. Olyan szervezet mellett, amelynek tagjai a lehető legszélesebb körben nyújtanak segítséget.
Erről saját tapasztalattal is rendelkeznek. A közelmúltban történt ugyanis, hogy a Stop egyik munkatársa rosszullétre panaszkodott. A mentők szívinfarktus gyanúval szállították kórházba a fiatal lányt. A szirénások pillanatok alatt megérkeztek a helyszínre, és szakszerű ellátásban részesítették a fiatalt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában