40 nap

2023.03.31. 17:00

Böjtnapló, a 38. nap: mondd, te kit választanál?

Kollégánk már 38 napja böjtöl és osztja meg a tapasztalatait.

W.Zs.

Forrás: 24 Óra

Könnyen vagyok a böjt vége előtt két nappal. Nyugodt szívvel viseltem például, hogy már csak egy-két mentes alapanyag van a hűtőben. Éppen annyi, amennyi vasárnap estig kitart. Eddig bőszen hordtam magammal ebédet a munkába, a mai napon már azt is elengedtem. Na de mit fogok én enni ebédre?! Semmi kétségbeesés nem követte a gondolatot. A lazaság pedig kéz a kézben járt a bátorsággal: ebédidőben könnyedén emeltem fülemhez a telefont és rendeltem. Persze, csak csínján.

Úgy esett, hogy találkoztam egy sorstárssal. Mindenképp hasznos volt a tapasztalatcsere. Egyebek mellett megtudtam azt is, hogy más milyen változást észlelt magán a véghajrában. A tüneteknél csak a könnyebbség egyezett. A későbbiekben már csak a saját hangomat hallottam. Nem azért, mert annyira szeretem. Ennél sokkal prózaibb oka volt: interjúalanyom nem észlelt magán több tünetet. Kiderült, a böjt "lájtos" verziója mellett döntött és egyedül a húst hagyta el.

Én, az önsanyargató, soroltam a tiltólistás dolgokat. Elmeséltem például egy friss sztorit, hogyan választottam a piros csomagolású csokigolyó helyett a mézédes koktélparadicsomot. Még a fejem is belefájdult a vasszigorba. Csak nyeltem egyet. Az lebegett a szemem előtt, hogy jól szeretném csinálni. Végig akarom csinálni.

A nagyböjt szabályait sokan és sokféleképp értelmezik. A vallás szerinti előírások viszont tarthatatlanok a modern korban. És nem a szándék miatt. Arra nincs magyarázat, hogy például a kávé tiltólistás-e vagy sem.  Egy ideje ezért nem iszom gépi tejeskávét, mert a tejpor is "műanyag". Meg a tartósítószerek, egyéb adalékanyagok, azok a rettegett "E" betűk.

Az biztos, hogy a 11. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek. Ez alól felmentettem magam. Húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Ezt eddig betartottam. Mint ahogyan a három étkezést is. Az ízlelőbimbóim felkészülten várják már a vacsorát. Gyros lesz. A hús pedig sült csicseriborsó. Köretként koccintás is jár mellé. Lassan.

 

Címkék#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában