Balesetmegelőzés

2023.03.15. 09:33

Autósok, figyelem! Porviharra figyelmeztet az Útinform! - Riasztás is érvényben van

Erős, viharos széllökések miatt adtak ki riasztást a meteorológusok. Az Útinform a porviharok miatt lecsökkenő látótávolságra figyelmeztetett a nemzeti ünnepen.

Kemma.hu

Legutóbb az M1-esen tömegbalesetet is okozott a porvihar

Forrás: police.hu

Mint március 15-én 8 óra után kiadott közleményükben írták, erős, viharos széllökésekre kell számítani elsősorban a Dunántúlon, főként a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken, valamint a Tiszától keletre eső tájakon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.  A viharos erejű szél sok helyen hordja és viszi a homokot vagy a port, porvihart kavarva, így a látótávolság is lecsökkenhet a közutakon - hívták fel a figyelmet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki március 15-re széllökések miatt Komárom-Esztergom vármegye öt járására. Az előrejelzés szerint kiemelten a Dunántúlon és északkeleten érhetik el a legerősebb széllökések általában a 60-75 kilométer/órát, de helyenként 80 kilométer/óra körüli széllökés sem kizárt (főleg intenzívebb csapadék kíséretében, illetve hegyvidéki területeken is van rá esély). Estig a legtöbb helyen fokozatosan mérséklődik a légmozgás, de a Tiszántúlon és Sopron környékén még egy-egy viharos lökés (60-70 kilométer/óra) az esti, éjszakai órákban is előfordulhat.

Öt vármegyei járásra adtak ki riasztást
Forrás: met.hu

Délelőtt az Északi-középhegység hegyvidéki területein, majd a déli óráktól az ország keleti harmadában helyenként síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel. Síkvidéken megmaradó hótakaró nem valószínű, azonban az Északi-középhegységben körülbelül 400-500 méter felett megmaradhat a hó, a magasabb csúcsokon (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység) akár 10-15 centiméteres olvadozó hóréteg is összegyűlhet éjfélig.

Az Úinform a szeles időjáráshoz hozzátette, hogy a hegyvidéki, illetve a fákkal határolt utakon, illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani. Azt kérték az útra kelőktől, vezessenek kellő figyelemmel.

Az elmúlt hétvégén tragédiát is okozott a viharos erejű szél okozta porvihar: az M1-es autópályán egy halálos áldozatot, és 39 sérültet követelő tömegbalesetet eredményezett Herceghalomnál.

 

Címkék#por

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában