Baleset

2023.03.12. 18:56

Gyerekülésestől repült ki a baba a kocsiból az M1-esen - megrázó vallomás a tatabányai tűzoltótól

10 tűzoltóság, 16 mentőegység, n4 mentőhelikopter - ennyien igyekeztek minél hamarabb menteni a menthetőt Magyarország legnagyobb tömegbalesete után március 11-én szombaton az M1-esen. Az esetben egy ember meghalt, 39 -en - köztük 10 gyerek - megsérült. A helyszínen vármegyénk tűzoltói is vállt vállnak vetve segítettek. A tatabányai tűzoltó első kézből mesélt a helyszínen tapasztaltakról.

F. M.

Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán történt tömegbaleset után

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A sztráda herceghalmi szakaszán egy porvihar okozott olyan mértékű látótávolság csökkenést, amely miatt 5 kamion és 37 egyéb jármű rohant egymásba. 19 jármű a helyszínen kiégett. 

A helyszínre a törökbálinti,  a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálaton kívül Komárom-Esztergom vámegyéből is több egység sietett: a tatabányai, a nyergesújfalui, a bajnai egységek, illetve a a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vettek a mentésben. 

Alig láttak a portól

Az ott tapasztaltakról Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője beszélt a Kemma.hu-nak.

– A tömegkarambol bekövetkezte után a mentést a Fejér vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányította és a legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztást adták ki a tűzoltóságoknak. Ezt a riasztási fokozatot ritkán alkalmazzák, tehát tudtuk, hogy tényleg nagy a baj. A helyszínre 8 tűzoltóautót, fedélzetükön összesen 27 tűzoltóval mozgósítottunk a vármegyéből.

Mint elmondta, döbbenetes látvány fogadta őket: a levegőben vastagon szállt a por, alig lehetett valamit látni. Az úton egymás hegyén hátán az autók, rengeteg sérülttel.

– A hatalmas por miatt először azt is nehéz volt megítélni, mekkora területet érint a baleset. Ráadásul addigra más egységek már elkezdték a lángoló autók oltását, emiatt a por a vízzel keveredve körülbelül 3 centiméter vastag sárréteget alkotott az aszfalton. Ez a közlekedést nehezítette, a gumiabroncsok tapadását rontotta. 

–Az egységek folyamatosan érkeztek a helyszínre, csaknem kiürültek a riasztott tűzoltóságok laktanyái, hiszen párhuzamosan a vármegyében dúló szélvihar okozta károk felszámolására is szükség volt. Az egységek gyakorlatilag meg sem nem álltak egész nap, helyszínről helyszínre mentek. Az M1-es műszaki mentésénél egyébként tűzoltódaru és vízszállító is jelen volt – emelte ki a szóvivő. 

 Az M1-esen vármegyénk lánglovagjainak az összehangolt mentési akcióban elsősorban a tűzoltás és a személymentés jelentett sok feladatot, a lángokkal küzdöttek. Közben úgy nevezett mentőboardon vitték a sérülteket a mentőegységekhez.

– Rengeteg sérült volt, a négy mentőhelikopter többször is fordult. A helyszínen a bajtársak és a társhatóságok is vállt vállnak vetve, összehangoltan dolgoztak. Ilyenkor a tűzoltóban az adrenalin dolgozik, nem lehet megállni, segíteni kell. 

Csecsemőt mentett a tűzoltó

Így volt ez az egyik – neve elhallgatását kérő – tatabányai tűzoltóval is, aki a segíteni vágyástól hajtva emberi pillanatokat is átélte az apokaliptikus helyszínen.

– Az elsők között értünk a helyszínre, a látvány döbbenetes volt: hatalmas porfelhő, a sérültek vánszorogtak az autókból. Körbenéztem és láttam, hogy az úton szinte folyik az üzemanyag, a tűz pedig közel volt, így azonnal cselekedtem: három másik bajtársammal berohantunk az autók közé, és a board segítségével hordtuk a sérülteket egy gyűjtőpontra. Az egyik autóban egy édesanya ült, törött lábbal. A kocsi mellett az aszfalton feküdt látványosan enervált állapotban a férje. Az autótól pedig néhány méterre egy gyerekülésben egy csecsemő. Egy család három tagja. Az asszony mondta, hogy a férjét mentsük először. Én azonnal felkaptam a babát, akinek a fején volt sérülés, a család mentésének idején végig karomban tartottam őt.

– Magam is kisgyerekes édesapa vagyok, nagyon megérintett az eset. Az édesanya végig magánál volt, így kommunikáltunk. Később, már a sürgősségiről megkeresett, hogy személyesen is köszönetet mondjon. Szerencsére mindhárman jobban vannak – részletezte a tűzoltó.

A vármegyei egységek  egyébként órákon keresztül részt vettek a mentésben, és fokozatosan hagyták el a helyszínt, ahol egyébként a helyszínelés csak vasárnap hajnalban ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában