Díszpolgári cím

2023.03.15. 16:09

A leszármazottak is megemlékeztek Táncsics szülőfalujában, Ácsteszéren - FOTÓK

175 éve, hogy az európai városok sorában Pest-Budán is kitört és győzött a polgári forradalom. A szabadságharc egyik kiemelkedő alakja Stancsics Mihál, azaz Táncsics Mihály, aki Ácsteszéren látta meg a napvilágot.

Sz.N.

Ácsteszéren Táncsics Mihály szobrát koszorúzták meg

Fotó: Flajsz Péter

 Az általános iskolások és az nagycsoportos óvodások ezúttal is ünnepi műsorral készültek, amelyet a Táncsics nevét viselő Művelődési Házban adtak elő a nagyérdeműnek.

– Mindig próbáljuk felülmúlni az elmúlt évet, úgy érzem, hogy most sikerült. Annak örülök, hogy nagyon sok járási polgármester elfogadta a meghívásunkat, még messzebbről is, ami az összetartozást jelenti – emelte ki Vuts Norbert, Ácsteszér polgármestere.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Ete korábbi polgármestere, Rohonczi László egy általa régóta őrzött Táncsics festményt a település számára adományozott. A község 2017 óta díszpolgári címet is adományoz a márciusi ünnepségen, amelyet ezúttal Gubucz Lajos, a település alpolgármestere kapta.

– Huszonöt éve áll úgymond a falu alkalmazásában, és szerintem, mindenképpen megérdemli, hogy külön említsük. Nincs sok díszpolgárunk, de neki nagyon kijárt ez a cím. Ezalatt az idő alatt soha nem vett fel sem képviselőként, sem alpolgármesterként tiszteletdíjat –  tette hozzá.

Az első díszpolgári címet az a Stancsics Erzsébet kapta, aki Táncsics testvérének ükunokája. De nem csak ő, hanem Táncsics ükunokája, Csányi Jánosné és fia, ifjabb Csányi János is ellátogatott Ácsteszérre. Az ünnepség után a megemlékezés koszorúit helyezték el Táncsics-szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában