Állati vasárnap

2023.03.05. 16:00

A kisállatoké volt a főszerep a kisbéri börzén (fotók)

Díszbaromfi, díszmadár, galamb, óriás- és törpenyúl, rágcsálók. Néhány kisállat, amelyekkel a Kisbéri piactéren találkozhattak a vásárlók vagy csak látogatók.

Szalai Nikolett

A gyerekeket is vonzották a kisállatok a börzén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Három évvel ezelőtt a koronavírus-járvány hívta életre a Komáromi Kisállat Börzét. Először a Monostori Erőd adott otthont a vásárnak, de a szoros programnaptár és a kulturális események sokasága miatt, új helyszínt kerestek a szervezők. 

– Az ország különböző pontjain rendeznek börzéket, de a járvány ideje alatt nagyrendezvényeket nem lehetett tartani, így próbáltunk egy helyi, kisebb rendezvényt szervezni. Úgy gondolom, hogy a határközelség, a nagyvárosok közelsége miatt jó helyszíne lett ennek Kisbér. A tenyésztők számára egy nagyon népszerű találkozási pont – mondta Korózs Gábor szervező, díszbaromfi tenyésztő.

Az időjárás kegyes volt a tenyésztőkkel, az idei év első kisállatvásárára több százan látogattak el. A szervező kiemelte: “A nagyon hideg téli hónapokban nem rendeznek sehol az országban börzét nyitott területen, mert az állatok jóléti kérdése, hogy ne fázzanak meg. A börze azt jelenti, hogy kisállattenyésztők találkoznak. Egymásközött cserélünk tenyészállatokat. Díszbaromfik, díszmadarak, galambok, nyulak, kisrágcsálók és az ehhez tartozó felszerelések találhatóak meg. A tenyésztőknek is egy találkozási pont, de várjuk a családokat is, akik például egy hullámos papagájt szeretnének. Itt közvetlenül beszélgethetnek a tenyésztőkkel, nem a kisállatkereskedésben vásárolják meg a házikedvencet. Nagyon sok tenyésztő ilyenkor állítja össze a párokat a különböző állatfajokból, és valakinek hiányzik egy kakas, vagy hiányzik egy tojó, akkor a börzén beszerezheti.”

Így tett Katalenik Kálmán is, aki egy kecskepapagájjal tért haza.
– Van otthon egy példány, de nem volt párja. Ezért most vásároltunk egy hímet. Szinte minden börzén kint vagyunk, nagyon szeretjük. Ugyan most csak vásárlóként vagyunk, de árusítani is szoktunk. Hat-hét éve tenyésztünk különböző papagájokat: hullámos, énekes, nimfa, bourk, de még kacagó gerle is megtalálható nálunk. Először postagalambokat tenyésztettünk, de miután többször jártunk börzén, áttértünk a papagájokra is – mondta boldogan kalitkával a kezében a kocsi tenyésztő.

Általában ezen a börzén ötven és hatvan közötti a tenyésztők száma. A vármegyéből és az ország különböző pontjairól érkeznek, sőt Szlovákiából is ellátogatnak Kisbérre, de inkább vásárlás céljából

 – tudtuk meg a szervezőtől.

Kelemen Milán a szomszédos vármegyéből, Győrzámolyból érkezett a kiállítók, eladók sorába.
– Főképp díszmadarakkal foglalkozom, papagájok, pintyek, de mellette baromfikkal, törpenyulakkal és pávákkal is. Megvan mindig, hogy melyiket keresik, tavasszal jobban a papagájokat, majd a baromfikat, de többfélét hozunk, mindenki megtalálja, amit szeretne. A díszmadarak között kölönböző színváltozatúak vannak, a rikítóbb színek mellett tompábbak, de új színmutációk is, például a kissándor-papagáj esetén – emelte ki a díszállat- és kisállattenyésztő.

Szigorú előírások
Az előírásokat mind a szervezőknek, mind a tenyésztőknek nagyon szigorúan be kell tartaniuk, de ebben a helyi hatóság nagy segítségükre van.
“Ez egy engedélyhez kötött rendezvény. Természetesen, mivel élő állatokról van szó, amelyeket a vármegyéből vagy akár az ország legtávolabbi csücskéből hoznak, csak a megfelelő állatorvosi engedéllyel érkezhetnek. A rendezvényeket egyesével kell engedélyeztetni, viszont próbálunk egy rendszerességet kialakítani, a börzét minden tavaszi és őszi hónapok első vasárnapjain szeretnénk megrendezni Kisbéren” – tette hozzá Korózs Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában