Támogatások

2023.02.01. 08:27

Sok megyei család várja - mondjuk, mikor érkezik az idei első családi pótlék

Nem kell már sokat várni, rövidesen érkezik 2023 első családi pótléka. Ezzel egy időben számos más támogatás és járadék is megérkezik. Utánajártunk, mi lesz a kifizetések rendje az idén.

Kemma.hu

Tavaly decemberben az év vége miatt a megszokottnál korábban utalták  a családtámogatási ellátásokat. Az idén még nem érkezett sem családi pótlék, sem gyermekgondozást segítő ellátás, sem gyermeknevelési támogatás, sem fogyatékossági támogatás, sem pedig a vakok személyi járadéka. Már nem kell rájuk sokáig várni, megvan, mikor érkeziknek 2023-ban a támogatások.

Hogyan igényelhető a családi pótlék 2023-ban?
Bármely szülő vagy gyám igényelheti, az egyetlen feltétel, hogy gyermeket neveljen. Jó hír, hogy álláskeresőként is igényelhetjük, akkor is, ha munkanélküli segélyt kapunk. Az igénylés háromféleképpen történhet: személyesen, online vagy postai úton. Online a Magyar Államkincstár aloldalán a Kérelem családi pótlék megállapítására nyomtatványt kell kitölteni, amihez ügyfélkapus regisztráció szükséges.
Személyesen a magyarorszag.hu-ról vagy a Magyar Államkincstár oldaláról tudjuk letölteni a nyomtatványt, amit kitöltve bármelyik budapesti vagy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán, vagy a kormányablakok egyikén le lehet adni. Ugyanezeket a dokumentumokat kell postán is elküldeni a Magyar Államkincstárnak.

Az úgynevezett nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás összege egy gyerek esetén 12 ezer 200 forint havonta, egy gyereket nevelő egyedülálló szülő esetén pedig 13 ezer 700 forint. A kétgyerekes családok gyerekenként 13 ezer 300 forintot, azaz összesen 26 ezer 600 forintot kapnak havonta.

Ha a szülő egyedül nevel két gyermeket, akkor 14 ezer 800 forint jár gyermekenként, vagyis összesen 29 ezer 600 forint. Három vagy több gyermek esetén ezek az összegek 16-17 ezer forint/hó/gyermek. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23 ezer 300 forint jár havonta. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyereket egyedül nevelő szülő esetén pedig 25 ezer 900 forint.

A következő családi pótlékot február 2-án, csütörtökön utalják. A banki jóváírás várható időpontja február 2. csütörtök lesz. A családi pótlék postai kifizetés esetén várhatóan a fent jelzett napot követő 2-4 munkanap múlva érkezik meg.

Ekkor érkeznek 2023-ban a családi pótlékok és egyéb támogatások:

 • februári családi pótlék: március 2. (csütörtök)
 • márciusi családi pótlék: április 4. (kedd)
 • áprilisi családi pótlék: május 3. (szerda)
 • májusi családi pótlék: június 2. (péntek)
 • júniusi családi pótlék: július 4. (kedd)
 • júliusi családi pótlék: augusztus 2. (szerda)
 • augusztusi családi pótlék: augusztus 25. (péntek)
 • szeptemberi családi pótlék: október 3. (kedd)
 • októberi családi pótlék: november 3. (péntek)
 • novemberi családi pótlék: december 4. (hétfő)
 • decemberi családi pótlék: január 3. (szerda)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában