Nyílt nap

2023.02.13. 19:07

Senki nem ünnepli úgy a szerelmet, mint a magyarok: kincset érnek a szokásaink

Tortától sminkig, ruhától meghívóig minden terítékre került a Malom és Kacsa vasárnapi, esküvői nyílt napján az Öreg-tó partján.

Kemma.hu

A matyóföldi vőfély szerint nem szabad veszni hagyni a magyar esküvői hagyományokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

A három emeleten berendezett esküvői nyílt napon a nagy nap minden mozzanatához találhattak szolgáltatót a fiatal párok, de színpadbeszélgetések is segítették őket a döntésben. Fülöp Judit, a Malom és Kacsa tulajdonosa többek között arról mesélt, hogy nagyszerű dolog szó szerint is látni révbe érni a szerelmet a náluk tartott esküvőkön. Bisztróként és rendezvényhelyszínként mindenkinek szeretnének kedvezni, aki szereti a tóparti, vízparti hangulatot. Férjével igazi találkozópontot hoztak létre. Fontosnak is tartják, hogy kultúrával, programokkal is gazdagítsák a romantikus kisváros életét. Ahogy mondta, egyre népzerűbbek, sőt, telt házasak a Kacsa Pódium színpadi előadásai is. 

Koncz László hagyományőrző, mezőkövesdi vőfély a színpadbeszélgetésen kiemelte: vőfélynek lenni tisztség, nem akárki és nem azonnal tűzhette a szíve fölé a bokrétát. Ő több mint 30 év alatt bő félezer lakodalmon vett részt. Mint felidézte, sokan mondják, hogy ilyen-olyan amerikai, angol szokást láttak például filmekben, mit hallottak másoktól, de azok a tradíciók elférnek egy A4-es lapon.

− Nekünk magyaroknak viszont olyan szép és gazdag esküvői, lakodalmi szokásaink vannak, hogy abból enciklopédia van írva, amit kár elfelejteni − érzékeltette hagyomány- és értékőrzés fontosságát a nagy napon is. 

Csics Gergely tatai vőfély-ceremóniamester is több mint 30 éve tevékenykedik ebben a minőségben. Ő az idén a 800. lakodalomra készül már. Mint arról mesélt, fontos viszont a párnak tudnia, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert szeretne a nagy napon. Mert ha valaki nem szeretne mondókázást, pohárköszöntőket, játékokat, akkor választhatják az utóbbit, de ha akkor ne akarjanak menyasszonykikérést a lányos háznál, mert az a vőfély asztala. 

Balogh Adrienn, a kőbányai Adry Couture márkalapítója egyedi, népművészeti motívumokkal is díszített alkalmi és menyasszonyi ruhákat is készít. A nyílt napra is eljött egy menyasszony, aki itt próbálta fel készülő, meseszép ruháját. A ruhatervező arról is mesélt nekünk, hogy azért is tartotta fontosnak a népi, elsősorban kalocsai minták felhasználását, hogy a fiatalok akár modernebb köntösben is továbbvigyék eleik hagyományait. Mint elárulta, van, aki magyarságát is hangsúlyozza így. Volt, aki külföldi esküvőjére készíttetett direkt ilyen ruhát például. 

Bíró Regina tatabányai makeup artist azt is elárulta nekünk, hogy egyre népszerűbb az a megoldás, hogy nemcsak a menyasszony, hanem a koszorúslányok, örömanyák sminkjét is a helyszínen készítik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában