Költségvetés

2023.02.15. 15:00

Részletek: soroljuk, mire mennyit költ 2023-ban Esztergom

A 2023-as költségvetési tervezet részletes adataiból kitűnik: a felújításokra és beruházásokra is jut pénz. Többek közt Led-es közvilágítás és a városi piac fejlesztése is a tervben van.

P. O. Z.

Mint megírtuk, február 13-án fogadta el az esztergomi képviselő-testület a 2023-as városi költségvetést. A 21,5 milliárdos bevételi-kiadási főösszeggel jóváhagyott büdzséhez Hernádi Ádám még aznap Facebook-posztban hozzátette: cél, hogy az önkormányzat a kötelező feladatokat kiemelkedően ellássa, illetve folytathassa a megkezdett projekteket. Ez utóbbi nagyságrendileg 5 milliárd forintot tesz ki a büdzséből. 

Energiaválság ellenére a színvonal marad

Az esztergom.hu oldalon érhető el az új költségvetés több, mint ötven oldalas, részletes iratanyaga. Érdekes számszaki adat a hivatal bevétel és kiadás mindösszesen összegei, melyek forint-fillérre pontosan ugyanazok: 1 milliárd 293 millió 570 ezer 693 forint, de hasonlóan egyező a városi intézmények bevételi és kiadásai is, melyeknél a mindösszesen összeg ugyancsak egyezik: 3 milliárd, 22 millió 714 ezer 223 forint. A költségvetés fő adatszámai a bevételek és kiadások mindösszesen számai szintén megegyeznek: 21 milliárd 510 millió 86 ezer 865 forint.

A dokumentumcsomag egy prózai szöveggel is kiegészül, melyben többek között ez olvasható: „A 2023-as év tervezését nagyban megnehezítette a magas infláció, valamint az energiaárak nagymértékű emelkedése és változásainak kiszámíthatatlansága, mely jelentős kockázatot jelent a költségvetés végrehajtásakor. (...) A nehézségek ellenére is cél, hogy az önkormányzat által ellátandó feladatok színvonala ne csökkenjen és városunk élhetőbb tisztább rendezettebb legyen. A működési kiadásokat a működési bevételekből és az előző évi maradványokból fedezzük.”

Az energiaválsággal kapcsolatban jegyezte meg a költségvetési döntés napján Hernádi Ádám, hogy az energetikai fejlesztéseket ugyanúgy fontosnak tartják. Mint aznap hozzátette, a városnak tavaly 170 millió forintba került a közvilágítás, míg idén, az energiaválság miatt ez az összeg mintegy 500 millió forintra rúg a tervezettek szerint.

Folytatódó beruházások

Az idei évre betervezett esztergomi beruházásokról is szól egy hosszú listát tartalmazó, feladatonkénti kiadási táblázat, melyben olyan tételek szerepelnek például, mint a pilisszentléleki csapadékelvezető árok kivitelezése 4 millióból, LED-es „okos” közvilágítás fejlesztése 400 millióból, Budai Nagy Antal úti csapadékelvezető kivitelezése 30 millióból, Szamárhegy-Búbánatvölgy városrész vízhálózat fejlesztés 300 millióból, Béke téri szökőkút építése 12 millióból de még olyan is szerepel, hogy 3 darab ping-pong asztal 3 millióból.

Külön részben írják a büdzsében a pályázatokkal kapcsolatos beruházásoknál a teljes összeget és a betett önerőt is. Itt olyan tételsorok olvashatók, mint egyebek mellett Esztergomot Kertvárossal összekötő kerékpárút kiépítésénél önerő 19,4 millió, Kolping Városi Színház 305 millió, Görpark létesítése 36 millió, városi piac fejlesztésénél önerő 119,5 millió és inkubátorház fejlesztésénél önerő 20 millió.

Megújul a főtér

A városvezetés már az ezredforduló óta nagy hangsúlyt fektet a felújításokra, így van ez a mostani költségvetésben is. Ennél a témánál olvasható néhány egyházi köztéri szobor, kereszt felújítása, temetők, parkolók, gyalogátkelők, játszóterek, utak, járdák, rámpák és korlátok rekonstrukciója.

 A büdzsében ezek mellett még szerepel a főtéri burkolatának részleges, az Aquasziget élményfürdő és árvízvédelmi eszközök felújítása is.

Az Aquasziget is a fejlesztendők közt
Fotós: Pöltl Oxi Zoltán / Forrás: 24 Óra

Támogatások is a sorban

Az elfogadott költségvetés rendeletben olvasható, hogy a működési kiadásokat 1,7 milliárd forinttal a Városüzemeltetési Osztály vezeti, a sor végén pedig a Hatósági Osztály áll 8,5 millió forinttal. A Polgármesteri Kabinet idén több, mint 135 millió forinttal gazdálkodik. A fentiek ismeretében kiegészítő adatoknak is mondhatók az egyes önkormányzati osztályok által adandó támogatások összegei is. 

A Polgármesteri Kabinet összesen 251,3 millió forintnyi támogatás ad különböző célokra és szervezeteknek, így többek között kommunikációs és médiaszolgáltatásokra 10 milliót, rendezvényekre és fesztiválokra 75 milliót, az esztergomi rendőrségnek 20 milliót, az Esztergomi Várszínháznak 15 milliót és a Petőfi Irodalmi Ügynökségnek félmilliót.

Teljes összegében és legtöbb támogatás a Jegyzői Osztályra jut, amely 2023-ban közel 340 millió forintból szponzorál különböző ügyeket, szervezeteket. Így mások mellett 57,8 millióval a Máltai Szeretetszolgálat helyi egyesületét, 8,1 millióval az ukrán menekültek ellátását, 5 millióval a soron következő Hídfutást, 18 millióval a Kőrösy utcai játszótér üzemeltetését, 75 millióval az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.-t, 76,8 millióval a Gran Spa & Sport Kft.-t és 20 millióval az Esztergomi Vitézek rugby klubot. 

A Városüzemeltetési Osztály idén 45 millióval támogatja az iskolások helyközi buszbérleteit. Minden éves tételnek számítanak a költségvetésben – így idén is szerepelnek – az ellátottaknak nyújtandó különböző pénzbeli juttatások. Így ad az önkormányzat 4 milliót tűzifára, 6 milliót közköltséges temetésre és egy milliót rendkívüli szociális támogatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában