Madármentés

2023.02.23. 18:14

Megtalálták Lucát, az eltűnt dömösi gólyát

Megtalálták Lucát, a dömösi madármenhelyről elszökött gólyát. Még Budapesten is látták a hosszúcsőrű szárnyast.

Goletz-Deák Viktória

A menhelyen Luca nyugodt körülmények közt, biztonságban vészelheti át hideg napokat

Forrás: Facebook/BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont

Többszöri próbálkozásra sikerült befogni Lucát, a gólyát, aki a napokban oldott kereket egy madármentő központból. Mint arról korábban beszámoltunk, Márton András, a dömösi Birdmánia Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője hétfőn reggel kérte a környék lakóinka segítségét a szökött gólya ügyében. A náluk telelő gólyák ugyanis valahogy kinyitották a röpdéjük ajtaját, majd 8 óra körül az egyik kiment és elrepült.

Mivel Luca túl szelíd, hogy szabadon engedjék, nem volt rajta se jeladó, se lábgyűrű. Végül csütörtökön reggel sikerült a szökött szárnyas nyomára bukkanni. A jó hírről a madárvédők számoltak be a közösségi oldalukon. 

- Szerda este is már majdnem sikerült, csak egy lépés hiányzott hogy elég közel jöjjön, ekkor azonban felbukkant egy kutyasétáltató a parton és Luca megijedt. Egy közelben álló keresztre szállt fel és az egész éjszakát ott töltött. Reggel is ott találtuk, majd tett egy nagy kört a levegőben, végül ismét leereszkedett az emlékműre. Innen csaltuk le ennivalóval - mesélte Márton András, aki azt is hangsúlyozta, hogy az a három nap, amíg Lucát keresték, nagyon megviselte az állatmentőket.

 Lucát a szökését követően először Dömös, majd Pilismarót felett látták repülni. Később Budapesten, a Kútvölgyi Kórház közelében egy háztetőn pihent meg, majd egy alacsony manőverrel suhant át Újpest felett. Később felbukkant Csömörön, aztán útba ejtette Tahitótfalut és Bogdányt is. A nagy kaland után végül visszatért Dömösre, ahol egy darabig a Duna-parton egy kidőlt fán gubbasztott.

András szerint a gólya ugyan megpróbált később hazarepülni, de az erős szél Zebegény irányába sodorta. Szerdán este újra Dömösön bukkant fel a tékozló madár a Duna közelében. Itt végül sikerült megfogni és visszavinni a meleg, biztonságos otthonba, ahol békében vészelheti át a hideg napokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában