Fotókiállítás

2023.02.28. 13:35

Képeslapok Sarajevoból

Sarajevói képeslapok címmel nyílt meg Harmos Csilla fotóművész kiállítása a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában. Csikós Gábor muzeológus, fényképész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot.

Sugár Gabi [email protected]

Harmos Csilla kiállításán sokan vettek részt.

Fotó: N.Á.

Varga Lilla és Mike Ariel zenés felvezetője után Csikós Gábor muzeológus, fényképész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a különleges tárlatot. Mesélt az alkotó szakmai útjáról,. Kiemelte: 2010-re alakult ki Harmos Csilla egyedi stílusa. A fényképezést alkalmazott mesterségként műveli – fogalmazott. Egyéni látásmódját képeken keresztül közli. Nagyon sok portrét készít, megörökíti emberek, családok fontos pillanatait, s mindez magas esztétikai minőségben, rendkívüli igényességgel teszi. A pillanat előtti és utána bekövetkező cselekmények is érdeklik, így születnek a sorozatai. 
Mostani kiállítása más műfaj, mint amit eddig megszoktunk tőle – fogalmazott  Csikós Gábor. Sarajevo van középpontban, amely a 20. században többször is reflektorfénybe került. Túlnyomórészt muszlin vallású bosnyákok élnek itt a római katolikus horvátok és pravoszláv szerbek mellett. Innen indult 1914-ben az első világégés, majd 1984-ben az első téli olimpia helyszíne volt, s harcok dúltak az 1991-ben kitört délszláv háborúban. Ennek még ma is megvannak a nyomai, ám az itt élők gazdag kultúrája, tíz év alatt visszahozta a nyüzsgést. Ezt próbálja láttatni velünk Harmos Csilla éteri szépségű fotóin keresztül. Nagy része az óvárosban készült. Emberekkel, különleges pillanatokkal, mint amilyen egy esküvő volt. 
Harmos Csilla a megnyitó után elmondta: többször utaztak már át Sarajevon, s a város különleges miliője fogta meg. A kultúrák találkozása, a ködös reggelek, a temetők, a fehérre festett házfalak. 
A tárlat március 23-áig tekinthető meg.


Sarajevo – Európa Jeruzsáleme
Itt járt elsőként villamos a kontinensen, itt dördült el az a lövés, amely után kezdetét vette az első világháború és itt volt a modern kor leghosszabb ostroma – olvasható a kiállítás egyik ismertetőjén. 
Most békés kávézók, eklektikus városkép és sok-sok kutya fogadja a látogatót Szarajevóban. A város egyedülálló légkörét a történetét alakító négy vallási csoport által hátrahagyott épített és más kulturális javak adják. Néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga is található.  


Fotó: NÁ

Harmos Csilla kiállításán sokan vettek részt. Az alkotó lételeme a fotózás. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában