Disznótor

2023.02.18. 18:10

Ínycsiklandó illatok lengedeztek Bánhidán

Óriási érdeklődés mellett zajlott szombaton a Puskin Művelődési Ház udvarán a Bánhidai Disznótor és Kolbásztöltő Verseny.

Sugár Gabi

Megannyi finomság készült szombaton Tatabányán

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A bejáratnál váltott támogatói jegyekkel már be is álltak a sorba az érkezők, hogy finomságokra váltsák a kis papírt. Hosszú sorok alakultak kis, és bizony gyakran kellett újratölteni az óriási tálakat kolbásszal, hurkával, pecsenyével, hagymás vérrel és húsos káposztával. A vendégek kitartottak, és türelemmel haladtak a gőzölgő tálak felé. 

Az udvar belső részein félkörben helyezkedtek el a csapatok. Tucatnyi közösség nevezett be a kolbásztöltő versenyre. Nagy többségük Bánhidáról érkezett. Az alapanyagok nagy részét, a húst és belet ugyan megkapták, de így is többféle ízben kerültek a kolbászok a zsűri elé. A titkos recepteket nem nagyon akarták elárulni, annyit azonban igen: szeretettel készült a finomság, így biztosan mindegyiknek sikere lesz. 

Figyeltek az ízekre

A zsűriben a Bánhidai Baráti Kör vezetője, Visegrádi József, és Mazalin Zoltánné, Keveházi István mellett helyet foglalt Pásku Tibor, a Benyú Húsbolt alapítója. Pontozták az ízeket, a fűszerezést, a készítés körülményeit. A program egyik látványos része volt a disznóvágás. A hentesmester és fia hagyományos módon tisztította meg és dolgozta fel a 130 kilogrammos disznót. A nagy részét azonnal el is készítették, hogy a vendégek megkóstolhassák a finomságokat.

Visegrádi József kiemelte: hagyományt szeretnének teremteni ezzel a programmal. Nagy öröm számukra, hogy ekkora az érdeklődés, ez a jövőre nézve újabb inspirációt jelent számukra. Hozzátette: minden versenyző kap ajándékot, azért is, mert a részvétel a fontos, a kellemes együttlét. 

– Programunk legfőbb célja, hogy közösségünket és a bánhidaiakat közelebb hozzuk egymáshoz, és minél többen vegyenek részt a programon más városrészben élők is. Mindeközben hozzák el a fiatalokat, a gyerekeket is, hogy e közösség részeseivé válhassanak.

A Bánhidai Baráti Kör májusban is készül egy gasztronómiai programra. Családi napot, főzőversenyt szerveznek május 13-án, ahol játszóház és koncert is várja majd a családokat. 

 

Címkék#disznótor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában