Magyar Sajtófotó Pályázat

2023.02.19. 08:18

Három sajtófotójával négy díjat nyert az ukrajnai képeivel berobbant szomori fotós

Négy díjat is nyert a Szomoron élő kiváló fotóriporter, Hajdú D. András a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

S. G.

Herszon, november 11., amikor az ukrán erők felszabadították az orosz megszállás alól. Herszont az oroszok a háború elején foglalták el. November 14-én járt a stáb, és D. András a felszabadított városban, ahol Zelenszkíj is váratlanul megjelent és megszólította a rémült lakosságot. „Ez a háború végének a kezdete” – mondta. „Lépcsőzetesen visszafoglaljuk az ideiglenesen megszállott területeket”. A tömeg csendben volt. Ekkor készült a kép, amely bejárta a világot. Előtérben Gleb, aki 13 éves. Zelenszki beszédét az első sorból hallgatta. Ez volt az első alkalom, hogy február 24-óta kiengedték a házból.

Fotó: Andras D. Hajdu

Nemzetközi zsűri végezte online a bírálat első fordulóját, majd Budapesten, a zsűri személyes részvételével a Capa Központban, ahol áprilisban megnyílik a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a díjazottak ünnepélyes keretek között átvehetik díjaikat – adta hírül a Magyar Újságírók Szövetsége weblapján. A pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel nevezett, a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt.

A pályaművek a www.sajto-foto.hu oldalon megtalálhatók, ahonnan a sajtóanyag szövege, a díjazottak névsora és valamennyi díjazott kép letölthető. Kivétel a MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfusok, akiknek nevét csak a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján nevezik meg, amely a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Budapest, Nagymező utca 8.) lesz április 12-én. Az év fotói 2022 című évkönyv a kiállítás ünnepélyes megnyitójával egyidőben jelenik meg, ebben még bőségesebb válogatás található majd a pályázatra beküldött fotókból.

A díjazottak között többször is szerepel Hajdú D. András. Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában A pokol kertje című képével második lett. A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában A herszoni fiú az első helyezett lett, s ugyanebben a kategóriában harmadik helyezést ért el Menekülők című képe. 

A zsűri különdíjjal is jutalmazta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képéért vehetett át elismerést Hajdú D. András. Hajdú D. András közösségi oldalán a következő szavakkal számolt be a hírről: 

„Kaptam hideget, de főleg meleget az elmúlt három hónapban. A mostani első díjas képem (Kherson boy), ugyanis sok millió helyen megjelent, és bizonyos szempontból az eddigi fotós karrierem talán legmeghatározóbb képévé nőtte ki magát. Sokatmondó mindenesetre, hogy (főleg) külföldön a háború egyik ikonjává lett

– fogalmaz  a fotóriporter, hozzátéve, hogy a kép nem a veszteségről szól, aminek rengeteg interpretációja létezik.

Megosztó - pont a sokféle értelmezhetősége miatt - ugyanakkor hajlok én is arra, hogy ott és akkor sikerült valami olyat találnom, ami bárhogy is, de minimum nem hagy nyugodni bennünket. Ukrajnában választották az év képének, mások meg éppenséggel ukrán propagandistának bélyegeztek és gyűlöltek érte. Mindez persze remek, mert a célját elérte a kép, érzelmeket keltett és párbeszéd indult

– írja Hajdú D. András. Kiemelve, hogy „egy veszett jó csapatnak a tagjaként” sikerülhetett neki mindez.

A fővarázsló, barátom és kollégám a norvég NRK közszolgálat zseniális tévése Roger Sevrin Bruland volt, a kedvenc lengyel újságíróm, producerünk Agnieszka Pospiszyl volt, a világ legjobb fixere pedig az ukrán Natalia Kotova volt

– fogalmaz posztjában Hajdú D. András.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában