Millióan kattintották

2023.01.24. 19:59

Felrobbantották az internetet a szomori fotóriporter Ukrajnában készült képei (fotók)

Hajdú D. András fotóriporter képei közül kettő bekerült a National Geographic 2022-es év képei közé. Felrobbantotta az internetet, millióan kattintottak rá. A Szomoron élő fotóriporter a norvég közszolgálati tévé megbízásából járt még az elmúlt év végén Herszonban.

Sugár Gabi

A pokol kertje. 2022.11.10. Bilyaivka, Kherson Region, Ukraine Mariia kilenc éves. Anyjával és a húgával él. Nem menekültek el az oroszok elől, mert nem volt hová és nem miből. Az orosz megszállás alatt hónapokig szirénák hangja mellett a pincében laktak. Áram és víz nélkül. A kislány élete a szerencsén múlt: egyszer a dolgát ment elvégezni, amikor nem messze tőle csapódott be egy rakéta. „Nagyon megijedtem, nem gondoltam semmire, csak elestem. A föld és a ház is megremegett. Édesanyám után nem engedett ki játszani a kertbe, mert bombadarabok vannak mindenütt, amelyek felrobbanhatnak ha rálépek” – mondta a kislány.

Fotó: Andras D. Hajdu

A többszörös sajtófotó-díjas Hajdú D. András tavaly ötször járt Ukrajnában. A norvég közszolgálati tévé stábjával az elsők között jutott be a felszabadított Herszonba azok után, hogy erre a hatóságok engedélyt adtak. Az ukrán katonaság azon a napon kísérte be, amikor Zelenszkij is ott járt. Néhány órát tartózkodhatott a városban. 

A kiváló szomori fotós rengeteg képet készített. Nehezen oldódott az ott élőkben a feszültség, s az ünneplők mellett sokak arcán a nyugtalanság tükröződött. Hajdú D. András elmondása alapján ekkor látta meg a fiút. Nem tudta, hogy kicsoda, de érezte, hogy arckifejezése pontosan azt adja vissza, amit ő is érez azóta, mióta Ukrajnában van.

Nagyon sok képet készített, ám a nap végén ezt kereste. A fotón előtérben egy fiú, aki mindössze tizenhárom éves. A tévéstáb beszélgetett is vele. Elmondta, hogy az oroszok pénzt ígértek a diákoknak, ha nekik dolgoznak. Ő nemet mondott. Otthonról tanult, távoktatásban. Amíg volt áram és internet. 

Hajdú D. András megrázó fotója óta igazi celeb lett a 13 éves fiú. Több tévétársaság is megkereste már azóta, és készített vele interjút.

Az is kiderült, hogy amikor a kép készült, az anyja végre elengedte otthonról, hónapok óta tartó félelem után. A fiú a francia tévéseknek azt nyilatkozta arról a napról:

Emberek voltak mindenhol, mi azt akartuk tudatni a családtagjainkkal, hogy életben vagyunk. Csodálatos volt. Megkértem a katonákat, hogy írják alá a zászlómat.

A róla készült képet azonban nem igazán szereti. Azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban: undoknak és koszosnak néz ki rajta. Ma újra mosolyog, de a Herszon körüli robbanások emlékeztetnek arra, hogy a háborúnak még messze nincs vége. Iskolába még mindig nem tud járni – hangzott el a riportban.

Hajdú D. András közösségi oldalán később ezt írta:

Mindenképp szeretném megköszönni az NG-főszerkesztőjének Vitray Tamásnak a publikációt! Ő már azelőtt meglátta a kép erejét, mielőtt felrobbant tőle az internet. ..... Virálissá vált a kocka, mindenkinek kicsit mást jelentett a kép, ugyanakkor volt benne valami, ami univerzálisan is működött. Hogy pontosan mi, nehéz lenne megfogalmazni, több ezer hozzáfűzött kommentárt böngésztem át..., és néhány teljesen új jelentésréteget is megismerhettem általuk.

A többszörös sajtófotó-díjas így folytatta:

Izgalmas számomra az is, hogy eddig javarészt sorozatokban fogalmaztam meg a történeteket, de ebben az esetben egyetlen kép volt képes summázni a háború “esszenciáját”. Legalábbis a hozzászólások alapján egy nép ismert magára a herszoni fiú koravén dühös tekintetében.

 

Hajdú D. András szakmai életútja

Huszonhatszor nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, kétszer a Pictures Of the Year International amerikai díját is neki ítélték. Nagybányán készült fotósorozata lett korábban a hazai verseny nagydíjasa. Az elmúlt tizenhét évben a világ számos pontján dolgozott, a pekingi olimpiától kezdve a New York-i jazzklubokon át a kongói esőerdőig. Most a herszoni fiú képével robbantotta fel az internetet. 
Hajdú D. András angol irodalomból szerzett diplomát; szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Sokáig dolgozott fotóriporterként egy internetes lapnál. Később parlamenti tudósításokon portrékat készített, kulturális rendezvényekről tudósított, járta a vidéket. Angliába és a pekingi olimpiára is eljutott. Készített anyagot a Svájc-Magyarország közötti prostitúcióról, a nagybányai cigánytelepről, vagy a magát nyomornegyedbe kérő pécsi postásról is. Több multimédiás anyag is fűződik a nevéhez: forgatott például Miklósa Erika operaénekes életéről is. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. A magyar mellett a nemzetközi sikerek sem kerülték el, már mozgófilm kategóriában is jegyzik a nevét. Három alkalommal nyerte el a Pécsi József Ösztöndíjat, 2012-ben a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá kétszer a Hégető Honorka multimédia nagydíját. 2013-ban elsőként lett Hemző Károly-díjas. 2018-ban Minőségi Újságírásért díjban részesült egy komplex multimédiás cikksorozatért. A hazai sajtón kívül olyan megrendelőknek fotózott már, mint a National Geographic, a The Telegraph, a Politico, a Forbes, a Bloomberg, az ENSZ, vagy a Tages Anzeiger.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában