Összefogás

2023.02.07. 19:53

Érző szívek a páncélosért: új akváriumot kapott Ernőke, az oroszlányi könyvtár kedvence

Ernőke, a vörösfülű ékszerteknős immáron 23 éve a városi gyermekkönyvtár lakója. Szlezákné Molnár Kata kereste a megoldását annak, hogyan költözhetne a mostaninál nagyobb és komfortosabb akváriumba az apróságok kedvence.

Wágner Zsanett

Ernőke és Benőke

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Facebookon egy felhívás, miszerint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár gyermekkönyvtárának régi lakója új otthonba költözne. Telefonon értük utol Szlezákné Molnár Katalin gyermekkönyvtárost, aki szerint az ékszerteknős kora indokolja a könyvtári közösség által meghozott döntést.

Hozzátette, minden munkatárs biztos körülmények között szeretné tudni a lassacskán nyugdíjas éveket taposó hüllőt. Ernőkének hatalmas rajongótábora van, ezért nem is kellett sokat várni a felajánlással. Órák elteltével jött is a segítség, és február 7-én kedden ki is szállították neki a nagyobb méretű akváriumot.

Állatbarátok
Ernőkén kívül több állat otthona a Kölcseyben működő gyermekkönyvtár. Benőkével, a nála fiatalabb sárgafülű ékszerteknőssel is megosztozik a bibliotékán. A két állat jól megvan egymással, de inkább a különélést választották.

A dolgozók hetente etetik a teknősöket, többnyire szárított hal és rák a táplálékuk. Szemlátomást nagy sikernek örvendenek a hüllők, akik ha kimenőt kapnak, szabadon garázdálkodnak a folyosón. Rajtuk kívül díszhalak is akadnak szép számmal, akik hasonló akció keretében érkeztek: többségüket befogadták az ott dolgozók.

– Ernő, a teknős komoly egészségügyi problémával küszködött a nyáron. Elkapott egy bakteriális fertőzést. Állatorvosi utasításra heteken át kezeltük, végül meggyógyult és látványosan elkezdett javulni az állapota. Azóta úgy viselkedik, mint annak idején. Kíváncsi, mindent megvizsgál  és örökmozgó – újságolta a gyermekkönyvtáros, aki szerint az ékszerteknősök átlagéletkora éppen 20-25 év is lehet. Elmondta, mekkora örömöt jelent nekik az új akvárium, de legfőképp Ernőke lehet boldog a lehetőség és a nagyobb mozgástér miatt.

Ottjártunkkor kézbe is vehettük volna a páncélost, de kisebb riadalmat okozott korát meghazudtoló gyorsasága. Inkább csak követtük a bibliotéka padlóján megtett centimétereket.

Az egyik munkatárs szerint a könyvtár éke lett a páncélos hüllő, aki komoly feladatokat is ellát hosszú évek óta. A Könyves bütykölde foglalkozásai után a gyerekek kérésére jutalmul kiemelik az akvárium hős lakóját, és megcsodálhatják közvetlen közelről Ernőkét, aki az apró mozdulatokra is árgus szemmel figyel. Ernőkét, a teknőst, aki a '70-es évek egyik népszerű, a Dr. Bubó rajzfilmsorozat egyik szereplője, Teknőc Ernő után kapta nevét. 

Könyves buli
A gyermekkönyvtár népszerű és rendszeres programokat szervez, melyek az olvasásra nevelik az apróságokat. Az esemény általában valamilyen tematika köré csoportosul, vagyis egy adott ünnepre készülve bütykölnek a fiatalok. A program végén felolvasnak egy mesét, amit a gyerekek szeretnének.

Megtudtuk, hogy a múlt alkalommal álarckészítés volt napirenden. Ami remek kiegészítő lehet a pénteken kezdődő Könyves Farsangon. A mulatság programjai között egyebek mellett jelmezverseny várható, de bál szépe választás is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában