Úton

2023.02.24. 06:15

A Vértes után a Bakonyt is megjárta a titokzatos farkas - térképen a jeladója által rajzolt út

Eddig már többszáz kilométert tett meg M237. A Svájcból hazánkba vándorolt farkas, amely nemrégiben Komárom-Esztergom vármegyét is átszelte.

Sz. N.

Az ordas egy év alatt a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból indult útnak, s érkezett hazánkba. A svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet a hivatalos közösségi oldalán nemrégiben egy térképet osztott meg, amelyen piros vonal jelzi a farkas útvonalát. Mint írták, nem ritka az ivaréretté váló egyedek esetében, hogy elhagyva a szülői területet, saját után néznek.

Az állatra rögzített jeladó alapján állítják, a farkas járt már a Vértes-hegységben is. A fiatal, körülbelül két éves hím ezúttal a Bakonyban tűnt fel. A veol.hu kérdésére a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula úgy fogalmazott, elég sok a homályos részlet ezzel kapcsolatban. Az viszont tény, hogy a farkas útja során érintette a Bakonyt, de különösebb kárt nem okozott rövid tartózkodása idején.

– Ma már az Északi-Középhegységben kóborol, ahol viszont már enélkül is akadtak problémák. Minden bizonnyal ez az állat is ejt el zsákmányt, ami tovább rontja a már így is nehéz helyzetben lévő vadgazdálkodást. Ugyanis egyre több farkas tűnik fel az Északi-Középhegységben, ezek nagy eséllyel már falkában támadnak. Az őzek, muflonok után most már a szarvast is megtámadják, de juhtenyésztők is számoltak már be jelentősebb károkról – tette hozzá Pap Gyula.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a fővárosban, illetve a vidéki településeken élőknek félniük kellene az erdőben kirándulni, a farkasok ugyanis jellemzően nem veszélyesek az emberre. A legtöbb esetben nem is észleljük jelenlétüket. Azonban, ha mégis összetalálkoznánk velük, a legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünket. A farkas az esetek döntő többségében ugyanis kitér az utunkból.  

farkas
M237 hosszú utat tett meg
Forrás: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában