WithWillie

2023.01.27. 20:35

Visszatért a bájos Esztergomba Willie, a New York-i vlogger

Willie Gevertz a Duna-parti települést WithWillie néven futó közösségi oldalán Magyarország egyik legbájosabb városaként aposztrofálta.

W. P.

Willie-t másodszor is elbűvölte Esztergom

Forrás: WithWillie/YouTube

Miről ismert, és tényleg vak volt Bottyán János? Ennek járt utána a New York-i származású Willie Gevertz, aki amerikaiként igyekszik alaposan elmélyülni a magyar történelemben. A népszerű vlogger nemrégiben újra a Duna-parti településre látogatott, amit WithWillie néven futó közösségi oldalán nemes egyszerűséggel hazánk egyik legbájosabb városaként aposztrofál.

Legutóbbi videójában éppen egy olyan történelmi gyalogsétára invitálja az érdeklődőket, melyben Vak Bottyán, azaz Bottyán János életét, a hozzá fűződő legendákat idézi fel. A Széchenyi téren rögvest felmászott a kuruc generálist ábrázoló lovas szoborra és megmutatta közelről a híres esztergomi születésű katona arcát. Rögtön le is szögezte, hogy nevével ellentétben nem volt vak, viszont egyik szemét egy csatában elvesztette – innen akasztották rá ezt a jelzőt.

Willie a Széchenyi térről a belváros felé haladva mesélt arról is, hogy Bottyán János szegény nemesi családból származott, majd meg is jegyezte, hogy a nemes szóról nem aranyozott hintókra és gazdagságra kell gondolnunk.

A vlogger egyébként felfedezte a Pálinka Patika oldalán azt a táblát is, ami az 1838. március 13-i árvízszintnek állít emléket – így videójában egy gondolat erejéig beszélt Wesselényi Miklósról, aki hajójával sokakat megmentett a pusztító áradattól.  

A séta során felkereste a generálishoz fűződő emléktáblát, a Mária Valéria hídon átsétált a szlovákiai Párkányba is és egy pillanat erejéig „tenyerén” hordozta a bazilikát. A várhegyre tartva pedig két hölggyel is találkozott és mint kiderült, egyikük lelkes rajongója Willie-nek.

Végül megjegyezte: eddig két esztergomi videót készített, látogatásaikor borongós volt az idő és alig várja, hogy lássa a várost tavaszi köntösben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában