Sasszinkron

2023.01.28. 15:47

Véget ért a sasszámlálás: egy unikális ritkaság is felbukkant megyénkben

Enyhe növekedés mutat sasok száma hazánkban, Komárom-Esztergom vármegye is kihúzhatja magát.

Kemma.hu

A fekete sas a Duna felett szelte a levegőt

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Fotó: Papp Gábor

A Magyar Madártani és Természtevédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi csoportja is részt vett a 20. alkalommal megrendezett Sasszinkronban, adta hírül közösségi oldalán az egyesület. A számlálók három nap alatt mérték fel azokat a területeket, ahol jó eséllyel nyílik mód találkozni a levegő királyaival. A Duna folyam Ács-Tát közötti szakasza, valamint az összes jelentős állóvíznél számba vették a ragadozómadarakat, továbbá a megye összes ismert sas revírjének ellenőrzésére is sor került.

A számlálás során 44 rétisast. 7 parlagi sast és egy unikális ritkaságot, egy fekete sast is lencsevégre kaptak Dunaalmás és Neszmély között. Ezenkívül egy gatyásölyvet, 87 egerészölyvet, 13 karvalyt, 5 héját, 16 kékes rétihéját 13 vándorsólymot, 1 kissólymot, 18 vörösvércsét, körülbelül 400 hollót és 13 őrgébicset is megszámoltak az egyesület tagjai és az önkéntesek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában