Emlékezés

2023.01.07. 15:30

Tovább éltetik a tudós szellemi örökségét Tatán

A Tatai Népfőiskola megalakulásának 83. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést tartotta szombaton a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság az Erzsébet királyné téren, amely egykoron a Malom Szálló volt.

Szász Dalma Kitti

Michl József helyezi el az emlékezés koszorúját

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Mint ismert: a társaság 1995-ben alakult a múlt század közepén működött Tatai Népfőiskola nyomdokaiban járva és a kor neves közigazgatás-tudósa, a város szülötte, Magyary Zoltán szellemi örökségét tovább éltetve. A társaság az eddigi, 28 éves fennállásuk alatt minden évben méltó módon megemlékezett szellemi elődeikről, a múlt századi tatai népfőiskolai hagyományokról, nem volt ez másképpen idén sem.

Éltető közösség

– Ez a valódi, élő és éltető közösség teremtette meg az „első” tatai népfőiskolát. Ez teremtette meg az újjászületett Magyary Zoltán Népfőiskolát. Ez az élő és éltető családi közösség ígéri az újabb évtizedeket – az újabb évszázadokat az évszázados népfőiskolai gondolat hűséges őrzőinek. Ennek a születésnapját ünnepeljük minden év elején. Továbbra se várjunk hát „szép, kerek évfordulókat! – idézte fel Dr. Márkus Mihály püspök papírra vetett gondolatait a helyszínen Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette.

Az intézmény 1940. január 7-én kezdte meg működését a mai népfőiskola névadójának segítségével. Elsődleges célja a növendékek ismereteinek bővítése, szellemi fejlődésük, tájékozottságuk elősegítése volt, amit maradéktalanul teljesítettek is.

magyary
Nagyháziné Dr. Szabó Bernadette, a Magyari Zoltán Népfőiskolai Társaság kommunikációs vezetője Dr. Márkus Mihály püspök gondolatait is továbbította
Fotós: H. B. / Forrás:  24 Óra

A megemlékezésen beszédet mondott Dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal főispánja, valamint Michl József, Tata polgármestere és Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette, a Magyari Zoltán Népfőiskolai Társaság kommunikációs vezetője, aki továbbította Dr. Márkus Mihály püspök gondolatait is, aki nem tudott jelen lenni az eseményen.

Michl József a megemlékezésen egyebek mellett kiemelte, hogy a város hálás a helyi népfőiskola minden munkatársának, hiszen már a kezdetektől óriási többletet adtak a város életéhez. A beszédek után a kormánymegbízott, a polgármester és a társaság elhelyezte a nemzeti szalaggal átkötött koszorút az egykori Malom Szálló falán lévő emléktáblánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában