Ásatás

2023.01.16. 11:46

Több évezredes kincsek kerültek elő a földből Nyergesújfalunál - FOTÓK

Az ásatás folyamán késő rézkori, bronzkori és Árpád-kori településnyomok kerültek elő.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum

Mint arról a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti intézete Facebook-oldalán beszámolt, 2022 szeptemberétől decemberéig az intézet munkatársai megelőző feltárást folytattak Nyergesújfalu határában. 

A többkorszakú lelőhelyen 2018 óta folyamatosan zajlanak régészeti kutatások, idén a késő rézkori telep keleti határát és a bronzkori településmag déli részét tártuk fel. A megfigyelt jelenségek nagyrésze tárológödör, depó vagy vízelvezető árok volt, de előkerült még egy félig földbemélyített épület, egy kerámiaégető kemence és egy nagyméretű felszíni épület egykori jelenlétére utaló több cölöpsor is.

A feltárás leglátványosabb leletei közé tartozik a középső bronzkori településrészletnél talált díszített madáralakú csörgő és a szintén középső bronzkori kerámiaégető kemence munkagödréből egy nyeles csonteszköze. Előkerült továbbá több egész edény, valamint jelentős mennyiségű díszített mészbetétes és badeni kerámiatöredék.

Meg tudtunk figyelni két Árpád-korra keltezhető árkot is, amelyek a késő rézkori telepjelenségeket bolygatták meg. Ezekből, a tagolt peremű kerámiatöredékek mellett, egy 13. századi sérült Friesach pénzérme is előkerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában