Magyar kultúra napja

2023.01.22. 12:25

Azokat köszöntötték Tatán, „akik a tereket a magyar kultúra kincseivel töltik meg”

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zenekarával köszöntötték a kultúra napját Tatán. A műsor során beszédet mondott Rigó Balázs, Tata alpolgármestere.

Kemma.hu

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zenekarának műsorával köszöntötték a kultúra napját Tatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tatai ünnepségen többek között átadták az értéktárba felvett értékek díszokleveleit is. A havazás ellenére is sokan voltak kíváncsiak az ünnepi koncertre a Güntner Arénában.

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zenekarának repertoárjában helyet kapott népdalegyveleg, Weiner Leó műve, a Magyar népi táncok- Szvitje, Liszt Pesti karneválja, Seress Rezső híres Szomorú vasárnap dala, illetve Szekeres Adrienn Olyan mint Te száma. A gyerekek, vagyis inkább a szüleik örömére egy retró meseválogatás is elhangzott, a zenekarnak vastapssal hálálták meg a nosztalgia hangulatot. De elrobogott Presser Zenevonatja is. Ráadásként pedig Máté Péter és a Skorpió slágerei szóltak.

A műsor során beszédet mondott Rigó Balázs, Tata alpolgármestere.

Szinte sorsszerű, hogy idén az első nagy városi rendezvényünk a magyar kultúra köszöntéséhez kapcsolódik, hiszen idén van a Petőfi Sándor Emlékév, 200 éves Kölcsey Ferenc Himnusza, és pont a mai napon, január 20-án van a 200. évfordulója annak is, hogy megszületett Madách Imre.

– fogalmazott az alpolgármester. Kiemelte, hogy Tatán rengeteg intézmény, épület ad teret és otthont a kultúrának. Többek között ilyen a megújult Esterházy-kastélyt, a Kőfaragó-ház. De a kultúra ápolásának áldozta magát a Német Nemzetiségi Múzeum, a Kuny Domokos Múzeum, a volt Piarista Rendház is.

Tatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zenekarának műsorával köszöntötték a kultúra napját. Az előadáson átadták az értéktárba felvett értékek díszokleveleit is.
Rigó Balázs, Tata alpolgármestere is beszédet mondott az ünnepségen
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Jelenleg is több olyan fejlesztés folyik, ami szintén a kultúra értékeinek ad majd teret. Ilyen az átépülő Jenő-malom, az idén átadásra kerülő új városi könyvtár és tudásközpont is.

A legfontosabbak mégis azok a személyek és közösségek, akik ezeket a tereket a magyar kultúra kincseivel töltik meg. Köszönet illeti ezért őket, a kisgyermeknevelőket, az óvónőket, a tanítókat, a tanárokat, közművelődési dolgozókat, civil szervezetek és művészeti együttesek tagjait, akik rendíthetetlen és áldozatos munkájukkal mindig emlékeztetnek minket Kodály Zoltán intésére, mely szerint a kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

– emelte ki az eseményen Rigó Balázs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában