Szorongó fiatalok

2023.01.05. 17:30

Tatabányai kibervédelmi szakember: nem árt odafigyelni, kikkel levelezik a neten a kamasz

Egy kutatás szerint a mai tizenévesek a világhálón gyakran beszélgetnek ismeretlen személyekkel – írja az MTI. Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Zrt. oktatási üzletágvezetője szerint a bűnözők leginkább a visszahúzódóbb, szorongó fiatalok bizalmát próbálják elnyerni.

Walczer Patrik

Az internet gyenge pontjait kihasználva férkőznek a bizalmukba a bűnözők

Forrás: Shutterstok

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években jelentősen átalakultak az online ismerkedési szokások, manapság inkább a Facebookon, az Instagramon, a TikTokon és egyéb felületeken keresztül próbálunk új emberekkel kapcsolatot létesíteni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrégiben felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek egyre hamarabb interneteznek és hogy minden tizedik kamasz elfogadja egy őt bejelölő idegen kérelmét.

Solymos Ákos szerint a probléma ott kezdődik, hogy ha beregisztrálunk a közösségi oldalakra, akkor lényeges kérdés, hogy privát vagy éppen nyilvános adatbeállításokat használunk. Utóbbi esetben a böngészők keresőmotorjai vagy éppen a bűnözők, pedofilok is hozzáférhetnek adatainkhoz.

– A TikTok esetében a tiltakozások hatására változtattak a szabályokon, ugyanis korábban, ha létrehoztunk egy felhasználói fiókot, akkor bárki bekövethette azt és a posztjainkhoz akárki hozzászólhatott. Emiatt bizonyos személyek kétértelmű megkereséseket kaptak vagy éppen zaklatás áldozatai lettek – mesélte.

A szakember elmagyarázta, hogy vannak olyan gyerekekre vadászó bűnbandák, akik fiatalkorúakkal szeretnének ismerkedni és hasonló korú személynek vallják magukat. A beszélgetés során az áldozatok bizalmába férkőznek, fényképeket csalnak ki tőlük, melyekkel aztán zsarolni tudják őket.

– A bűnözők a fiatalok idegenekkel való ismerkedése során az internetnek azt a fajta nehézségét használják ki, hogy sosem tudhatjuk, kivel beszélgetünk. Kevés olyan hitelesítési eszköz van, ami konkrétan a közösségi oldalak esetében leellenőrzi a valós személyazonosságot. Egyébként bizonyos statisztikák szerint a közösségi oldalak havi szinten százmilliós nagyságrendben törölnek kamu profilokat – tette hozzá.

A fiatalok körében manapság a TikTok, az Instagram és a Snapchat mellett a Be Real nevű alkalmazás a legnépszerűbb, melynek lényege, hogy a szoftver bizonyos időközönként felszólít, hogy készíts pillanatképet magadról és a környezetedről. A gond az, hogy az érintettek idővel túl sok mindent megmutatnak majd magukról és ezáltal kiszolgáltatottabbak lesznek.

– Általánosságban véve a bűnözők azokat próbálják elérni, akiknek nincsenek, vagy alig vannak barátaik, ők ugyanis nagyon sérülékenyek, könnyű a bizalmukba férkőzni. Ha a profiljuk nyilvános, akkor a csalók hamar rátalálnak az érdeklődési köreikre, így rögtön találnak is olyan témát, ami alapján beszélgetni tudnak velük – jelentette ki Solymos Ákos.

Szexuális ajánlatokat kaptunk – Vannak olyan oldalak, melyeken anonim módon csetelhetünk egy, a honlap által véletlenszerűen kiválasztott beszélgetőpartnerrel. Mi 16 éves lánynak kiadva magunkat jelentkeztünk be, szinte rögtön szexuális ajánlatokat kaptunk, illetve az idegenek arról érdeklődtek, hogy mennyire kedveljük a perverz dolgokat. Mikor leírtuk, hogy a barátnőinkkel éppen vásárolni megyünk, roppantul megnőtt az érdeklődés a személyünk iránt. Néhány perc után fényképeket kértek rólunk, sőt, több esetben valós Snapchat profil felhasználóneveket is leírtak nekünk, hogy ott folytassuk a beszélgetést. Ellenben 16 éves fiúként szóba sem álltak velünk. Lehet, hogy egy chatrobot, vagy egy „ártatlan” valós személy, vagy az említett bűnözői csoport egyik tagja válaszolt válaszolt, ezt sosem tudhatjuk. Éppen ezért a szülőknek mindenképpen érdemes beszélniük a gyermekeikkel erről a témáról és a veszélyekről.

Ráadásul ismerik azokat a pszichológiai trükköket, amelyekkel befolyásolják, beszéltetik az áldozatokat és előbb utóbb eljön az a pont, mikor olyasmit kérnek tőlük, mely később problémát okozhat. Ha kell, érzelmileg zsarolják őket a felvételekért, melyeket akár szélesebb körben is publikálhatnak – így okozva kellemetlenséget az áldozatoknak. Ilyen esetekből sajnos már befejezett öngyilkosságok is előfordultak.

– Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyermekeik fizikai és digitális életével is, ismerniük kell, hogy milyen programokat használnak és hogy kik az ismerőseik. A saferinternet.hu, a 0day.hu, a buvosvolgy.hu, illetve a protectyoungeyes.com oldalakon tájékoztatót kapnak arról, hogyan kontrollálhatják a fiatalok online tevékenységét. Tudatosítani kell a fiatalokban azt is, hogy ha rossz dolog történt velük a világhálón, akkor bizalommal fordulhatnak szüleikhez – mondta.

Hozzátette: a tizenéveseknek mindig végig kell gondolniuk kattintás, vagy cselekvés előtt, hogy milyen hatása lehet annak, ha kényes információkat, tartalmakat osztanak meg magukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában