Famunkák

2023.01.04. 11:37

Rendeltél mostanában bútort? Mondjuk, miért kaptál szívbajt az ártól

Drasztikusan megemelkedtek az alapanyagárak. Egy kisebb méretű konyhabútor legyártása munkadíjjal együtt az egymillió forintot is elérheti. Hertlik Ferenc asztalos vállalkozó szerint amíg korábban átlagban tíz árajánlatból egyet, addig mostanság négy-ötöt utasítanak el az érdeklődők.

Walczer Patrik

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik mostanában szeretnének bútort vásárolni. A pandémia előtti években viszonylag lassabb ütemben drágultak a faanyagok, vasalatok és a szekrények, egyéb termékek gyártáshoz szükséges további eszközök. Ezzel szemben az elmúlt két évben a járványhelyzet miatti korlátozások eredményeként, illetve idén, a háború miatti ellátási problémák hatására is drasztikus áremelkedés figyelhető meg. 

– Amíg korábban 12–16 ezer forint volt egy tábla fehér bútorlap, addig most ez a termék 28 ezer forintba kerül. Erre van a legnagyobb kereslet, hiszen a bútorok vázát jellemzően ebből csinálják. Három esztendővel ezelőtt az amerikai dió faanyag tábla darabja 68 ezer forint volt, most már 100–104 ezer forintért szerezhető be – magyarázta Hertlik Ferenc. 

A piliscsévi szakember elmondta, hogy az otthonfelújítási program eddig jelentősen felpörgette a piacot, például a megrendelőinek nyolcvan százaléka a támogatásokból vásárolt bútorokat. Azt is elárulta, hogy jellemzően konyhabútorokra, gardrób- és előszobaszekrényre kapnak megrendeléseket a magánszemélyektől. A kérdés viszont az, hogy mi várható akkor, ha kifutnak a programok. 

Sok selejtes termékkel találkoznak
A piliscsévi asztalos rámutatott arra is, hogy egyre több a selejtes, rossz minőségű áru, ami nagyban megnehezíti a munkájukat. A járványidőszakban a gyártók jóval kisebb kapacitással dolgoztak, az alapanyaghiány miatt nem lehetett tartani az ígért határidőket sem. Jellemzően Ausztriából és Németországból származó bútorlapot használnak, de a két országban jóval kisebb volt a termelés a megszokottnál – a gyártók eközben árat is emeltek –, a piacon elérhető termékeket hamar elkapkodták. Gyakorlatilag a karácsony előtti időszaknál is nagyobb volt a forgalom a pandémia alatt. Úgy véli, hogy ha az alapanyag­árak nem is, de a munkadíjak valamelyest csökkenni fognak, ami akár a minőség rovására is mehet. 

– A drágulás hatására már a kisebb munkákra is olyan árajánlatok jönnek ki, melyeket sokszor nem is érdemes kiküldeni az érdeklődőknek, mert úgysem fogják elfogadni. A korábbihoz képest jóval nagyobb összegért juthatunk hozzá az alapanyagokhoz, a költségeink miatt a munkadíjat is emelni kellene. Ha erre nincs lehetőség, akkor viszont meg kell próbálni növelni a hatékonyságot, hogy minél kevesebb időt fordítsunk egy-egy bútorra. Most olyan magasak az alapanyagárak, hogy ha tíz százalékot csökkennének, gyakorlatilag észre sem vennénk a változást – vélekedett. 

Hertlik Ferenc szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a műhelyben a háromfázisú gépek működtetése miatt magasak a villanyszámlák, emellett a drága üzemanyag miatt is emelniük kellett a munkadíjon. Úgy véli, hogy jövőre jóval kevesebb megrendelést kaphatnak az asztalosok és a szakemberek versenyezni fognak abban, hogy ki vállalja el legolcsóbban az adott munkát. 

Címkék#bútoripar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában