Évforduló

2023.01.09. 20:02

Húsz esztendeje iktatták be Erdő Pétert: II. János Pál az egyházmegyét is méltatta

Több évforduló is kapcsolódik Erdő Péter bíboroshoz, budapest-esztergomi érsekhez. Húsz évvel ezelőtt, 2003. január 13-án számolt be a 24 Óra a beiktatásáról. II. János Pál pápa az akkor 75. életévét már betöltő Paskai László bíboros helyére nevezte ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi rektorát.

S. G.

Erdő Péter és Paskai László együtt érkezett a hívek sorfala között az új főpásztort köszöntő ünnepségre a zsúfolásig megtelt bazilikába

Forrás: 24 Óra archív

Fotó: Mudrák Attila

A ceremónia kulcsszereplője volt Karl-Josef Räuber nuncius, a pápa magyarországi képviselője. Ő vezette a magyar egyházi vezetők véleményének összesítését. A főpapok bizalmán kívül fontos, hogy az új bíborosnak jó kommunikációs képességei legyenek, beszéljen idegen nyelveket – volt olvasható a korabeli 24 Órában.

A Szentatya kinevezési bulláját a pápai nuncius olvasta fel: „János Pál püspök, Isten szolgáinak szolgája tisztelendő testvérünknek, Erdő Péternek, aki áthelyezést nyert az esztergom-budapesti Metropolitai Székre, üdvözlet és apostoli áldást küld. A kiváló esztergom-budapesti egyház Magyarországon belül kiemelkedő helyet foglal el. Nem akarjuk ezért, hogy segítségünk és gondoskodásunk híjával maradjon, különösen most, amikor pásztorra van szüksége. ... Feléd fordult hát figyelmünk, Tisztelendő Testvérünk, és rád akarjuk bízni az említett Egyház vezetésének szolgálatát. Az esztergom-budapesti Metropolitai Szék érsekévé és pásztorává nevezünk ki mindazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel, amelyek a szent kánonok előírásai szerint helyzetedhez és jogállásodhoz tartoznak. Megerősítjük irántad való jóindulatunkat és bizalmunkat és pásztori vezetésedre bízzuk az Úrnak ezt a népét.”

A szertartáson többek között Orbán Viktor, Horn gyula, Boross Péter, Mádl Ferenc is részt vett 20 éve
A szertartáson többek között Orbán Viktor, Horn Gyula, Boross Péter, Mádl Ferenc is részt vett 20 éve
Forrás: 24 Óra archív

Erdő Péter tavaly is ünnepelt. Betöltötte 70. életévét. Ebből az alkalomból Esztergomban, a bazilikában szerveztek szentmisét júniusban. A mise végén egy könyvet adott át a bíborosnak, amelybe a vele kapcsolatban állók személyes történeteit, gratulációit, munkásságának jelentős eseményeit felidéző fényképeket gyűjtötték össze.

A születésnap kapcsán szentföldi zarándoklatot is szerveztek, amely Ein Karemből, a Keresztelő Szent János templomától indult és Jézus születésének helyszínén zárult. A résztvevők – köztünk a főpásztor és az őt elkísérő 24 pap elzarándokolt Jézus földi életének legfontosabb színhelyeire.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában