Hagyományőrzés

2023.01.30. 15:58

Generációk együtt vettek részt a várgesztesi tollfosztáson

Hosszú esztendőkkel ezelőtt tartottak első alkalommal múltidéző tollfosztást a várgesztesi Német Nemzetiségi Óvodában. Hosszú kihagyás után most ismét közösen tépdesték a pihéket a toll száráról az apróságok, az anyukák és nagymamák.

S. G.

Sokan vettek részt a hagyományos programon

Forrás: kornye.hu

A világjárvány miatt tavalyelőtt elmaradt a gyerekek számára is igazán élvezetes foglalatosság, 2022-ben szűk körben, csak az óvodásoknak rendezték meg, idén január 26-án pedig ismét az anyukák, nagymamák részvételével, így nem is csoda, hogy szinte alig akadt szabad hely az asztaloknál – számolt be a település weboldalán.

Pillmann Katalin óvodavezető elmondta: egy időben nem jutottak kacsatollhoz, majd érkezett Pillmann Józsefné, Erzsike, aki évek óta minden kacsavágásnál még a kopasztás előtt gondosan összegyűjti a szép tollakat, s felajánlja az óvoda részére. 

Ezúttal is rengeteg tollat terítették szét az asztalokon, s indulhatott is a tollas bál, mint a régi szép időkben, amikor még a házaknál gyűltek össze téli estéken az asszonyok a fosztáshoz.

Valamikor a gyerekeket csak akkor engedték asztalhoz, amikor napok, hetek múltával a tollfosztás végéhez közeledtek, s a házigazdák vendéglátással, kaláccsal köszönték meg a segítséget. Érthető is volt annak idején a gyermekek „távoltartása”, hiszen a kicsik most is huncutkodtak: időnként élvezettel fújtak a pihék közzé, a szorgoskodás zárásaként pedig ugyanolyan élvezettel majszolták a finom foszlós kalácsot és tejeskávét, majd az ebédet két nagymamának köszönhetően ízletes forgácsfánkkal és süteménnyel koronázták meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában